Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning ska ge nya jobb

/
  • Filipa Corriea Persson i rött håller i diskussionen kring bordet.
  • Moussa Ndiaye från stiftelsen Rapatac är en av de som ska inspirera kvinnorna som deltar i jobbsatsningen.  Men det är Arbetsförmedlingen som har det yttersta ansvaret för att projektet leder någon vart.
  • Elena Al Damanhouri var egenföretagare i tolv år i Rumänien innan hon kom till Sverige. Här har hon svårt att få jobb, därför medverkar hon i Arbetsförmedlingens satsning.
  • Seda Celik vill jobba med kosmetika och hudvård. Hon tycker att gruppens träffar ger henne bättre självförtroende och nya kontakter.

Drygt 54 ­miljoner kronor satsar nu Arbets­förmedlingen på arbets­lösa kvinnor med in­vandrar­bakgrund, långtidsarbetslösa ungdomar och outbildade 50-plussare i Gävleborgs län. Satsningen kommer att pågå under en treårsperiod och en samarbetspartner är stiftelsen Rapatac i Gävle.

Annons

I en stor, tom lagerlokal med högt i tak sitter tolv kvinnor samlade kring ett bord. Längst framme vid ena kortsidan står Moussa Ndiaye och gestikulerar och pekar på uppsatta pappersark.

Moussa vill inte kalla sig för ledare för projektet utan säger att han främst kommer vara med nu i början för att inspirera och hjälpa kvinnorna på vägen. Sedan är det deras ansvar att ta sig vidare. Vissa av dem som är här kanske startar egna företag eller kommer på att de vill utbilda sig inom något speciellt område. Andra behöver lära sig bättre svenska eller komplettera sin gamla yrkesutbildning från sitt hemland.

Elena Al Damanhouri hade ett företag ihop med sin man i Rumänien i tolv år innan hon kom till Sverige. Men här har hon sökt jobb sedan januari utan framgång.

– Här hos Rapatac får vi lära oss vilka krav som ställs på en företagare, och hur man går tillväga när man har en affärsidé. Vi går framåt varje dag, säger hon.

Elena Al Damanhouri berättar att många av kvinnorna funderar på att starta företag ihop. Att jobba i gruppen ger dem självförtroende och en känsla av att man faktiskt kan få ett jobb.

Kvinnorna som är med i projektet har det gemensamt att de alla har invandrat från andra länder och att de har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i minst ett år.

Seda Celik vill jobba med kosmetika, hudvård och nagelvård. Hon tror att det finns många anledningar till att kvinnor med invandrarbakgrund har det svårt på arbetsmarknaden.

– Många jobb handlar om att ha kontakter. Dessutom tror jag att det finns dem som är rädda för att anställa någon man inte känner, någon som känns främmande. Det finns mycket fördomar, säger hon.

Rapatac är först ut i Arbetsförmedlingens satsning. De har fått ett villkorat projekt på sex månader för att se vad som fungerar och vad som eventuellt skulle kunna göras bättre.

– Tack vare pengarna kan vi nu testa idéer som vi annars inte skulle ha råd med, vilket är väldigt positivt. Ger satsningen inga resultat så bryter vi, säger Eva Holmberg Tedert från Arbetsförmedlingen.

Moussa Ndiaye från Rapatac ser stor potential i gruppen. Framförallt om de hittar sina inre entreprenörer.

– Jag tror inte det finns så mycket kunskap samlat på ett ställe, som här. Om sex månader kommer det hända mycket grejer i den här lokalen, vi kommer kunna erbjuda något som stan inte har. Det är en omöjlighet att det kommer misslyckas, säger han.

Arbetsförmedlingen satsar sammanlagt 163 miljoner kronor i Gävleborg, Dalarna och Värmland. Ungefär en tredjedel går till varje län. Pengarna ska också gå till projekt som verkar för att få långtidsarbetslösa ungdomar och outbildade personer över 50 år, ut i arbetslivet.

Av de 163 miljonerna kommer 54 miljoner från Europeiska Socialfonden, ESF.

Mer läsning

Annons