Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag grupp sägs upp

GÄVLE Ericsson i Gävle vill säga upp mellan fem och tio långtidssjukskrivna. Enligt företaget går det inte att hitta några arbetsuppgifter åt de anställda.
- Vi ser inga möjligheter för dem att återgå i något arbete, säger Anders Bratt, personalchef på Ericsson i Gävle.

Annons
De anställda har varit sjukskrivna under lång tid, enligt Anders Bratt mellan tre och sju år. Under den tiden har företaget, företagshälsovården och facket tillsammans med de anställda försökt hitta lösningar för att få dem tillbaka i arbete.
- I några fall har det också lyckats. Folk har kommit tillbaka även efter långa sjukskrivningar, säger Anders Bratt.
Det finns tydliga regler för hur långtidssjukskrivningar ska hanteras. Stig Rehn, ombudsman på Metall i Stockholm, ser ingen trend där företagen mer än tidigare försöker bli av med långtidssjukskrivna.
- Däremot ser vi att företagen sätter ner foten tydligare, när de inte ser någon annan utväg, säger Stig Rehn.
Företagen måste dels utreda rehabilitering av de anställda och se över om det går att omplacera en långtidssjukskriven till andra jobb inom företaget.
- Om man har gjort allt detta och det inte finns något att erbjuda kan det ibland rent av vara bättre för de anställda att de sägs upp, säger Stig Rehn.

Han betonar att han inte känner till detaljerna i det aktuella fallet på Ericsson i Gävle. I de fall där liknade frågor har förts till central förhandling har Metalls synpunkter fått gehör när företagen inte har ansträngt sig tillräckligt för att hitta andra arbetsuppgifter.
- Man måste titta över hela verksamheten, säger Stig Rehn.
Att en hel grupp riskerar uppsägning beror enligt Anders Bratt på att alla parter intensivt har jobbat med rehabiliteringen av de sjukskrivna.
- Vi har kommit till ett läge där vi måste välja, och det här är den väg vi har valt, säger Anders Bratt.
Metallklubben på Ericsson har begärt förhandling om uppsägningarna och facket och företaget träffas i nästa vecka. GD har förgäves sökt metallklubens ordförande för en kommentar.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons