Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta ett jobb

Färre än en av tio unga fick jobb direkt efter jobbgarantin i fjol.
Höstens lågkonjunktur ökar ungdomsarbetslösheten.

Annons

I december var 1 059 gävlebor mellan 18 och 24 år arbetslösa eller med i något program, att jämföra med 763 vid samma tid 2007. Samtidigt var betydligt fler med i något program. 580 unga deltog, de flesta i någon jobbgarantiaktivitet. I december 2007 var det bara 160 som var med i något program.

Under hela fjolåret fick 253 unga mellan 16 och 24 år jobb direkt efter jobbgarantin, 7,5 procent. Motsvarande siffra för hela landet är 9,7 procent.

– Det är väl inte så lysande, säger Eva Holmberg Tedert, verksamhetssamordnare på arbetsförmedlingen i Gävle.

Hur många som fått jobb har varierat under året. I somras var det 21 procent, i december 3,6.

– Det är väldigt oroväckande, säger Eva Holmberg Tedert om trenden.

Lågkonjunkturen slog till under årets sista tre månader vilket gjort det både svårare att få jobb och att fler unga anmält sig arbetslösa.

Att jobbgarantin funkat sämre i Gävle än genomsnittligt har flera förklaringar. Arbetsmarknaden är sämre, färre läser på högskolan och färre får jobb direkt efter utbildningen. Viljan att pendla och flytta till jobb påverkar också.

I vår kommer arbetsförmedlingen att satsa mer på vägledning, rekrytering, utbildning och jobbsökaraktiviteter för att mildra lågkonjunkturens påverkan på ungdomsarbetslösheten.

Charlotte Palmborg, presstalesperson och chef för arbetsförmedlingen i Hudiksvall, säger att 2007 var ett år med rekordlåg arbetslöshet så sett på längre sikt är det ingen drastisk ökning. Kommunsamarbete och externa coacher är två sätt att hjälpa unga ur arbetslösheten.

– Det vi märker är att fler vill studera, säger hon.

Den strategin uppmuntrar de. Att plugga i lågkonjunktur stärker chansen att få jobb när det vänder.

Eva Holmberg Tedert säger att de får många frågor om utbildningar och deras informationsträffar har varit välbesökta.

Mer läsning

Annons