Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna har låg yrkesstolthet

/

Svenskarna har näst lägst yrkesstolthet, visar en internationell undersökning.
Närmare 60 procent är beredda att gå ned i lön för att få jobba med något mer meningsfullt.

Annons

Enligt en undersökning som rekryterings- och konsultföretaget Kelly Services låtit göra i 33 länder är 66 procent av svenskarna stolta över sitt arbete. Endast italienarna är mindre stolta.
Internationellt är drygt 8 av tio stolta över sina jobb.
I Indien och Malaysia är stoltheten över det egna jobbet högst. Hela 94 procent i de båda länderna uppger att de är stolta över sitt jobb. I Norden sticker Finland ut med 84 procent som känner stolthet över jobbet.
– Det är en slående skillnad mellan de gamla industriländerna i Europa och de nya. Jag tror det har med kulturskillnader och värderingar att göra och att de länderna ligger i en annan utvecklingsfas, säger Carl Kjellberg, vd för Kelly Services.
Stolthet framför lön
En majoritet av svenskarna värderar stolthet över sitt jobb framför lön och status. De vill arbeta med sådant som de anser vara viktigt för dem själva eller organisationen de arbetar för. Den åsikten är vanligast bland dem som är födda på 1980-talet eller senare. Det är också den grupp som har lägst yrkesstolthet.
– Det är en tydlig skillnad mellan de yngre och de äldre. De yngre kräver också ett annat ledarskap, de lyder inte order utan vill veta varför saker och ting ska göras och vara mer involverade, säger Kjellberg.
– Typiskt för de yngre är också att de inte är rädda för att byta jobb ofta.
Var tredje valde fel
40 procent anser inte att deras nuvarande jobb stämmer överens med deras karriärmål. Missnöjet är störst bland svenskar i åldersgruppen 48–65 år, babyboomsgenerationen. Hälften av dem säger att de har ett jobb som inte stämmer överens med deras mål i arbetslivet.
Var tredje svensk skulle inte välja samma yrkesbana om de fick göra om valet i dag. Men det ekonomiska läget gör nog att många tänker sig för innan de byter en fast anställning mot något nytt.
Undersökningen omfattar 100 000 svarande.

Mer läsning

Annons