Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsdag – viktig dag för polisen

Budgeten är gjord och sparförslagen framtagna. Trots det vet inte polisen förrän på torsdag hur mycket pengar de får för nästa år.
Dessutom räknar ekonomidirektören med ett underskott i år.

Annons

Polismyndigheterna skulle ha fått veta redan i juni vilka pengar de har att röra sig med för 2009.

Så har inte skett och först den här veckan ska rikspolisstyrelsen lämna besked. Klart är att polisen behöver mer pengar än vad regeringen är beredd att ge den. Underskottet för hela landet beräknas vara 1,4 miljarder kronor nästa år.

För Gävleborgs del är budgeten lagd på 360 miljoner kronor för 2009. Motsvarande siffra för 2008 är 338 miljoner kronor, en budget som inte kommer att hållas.

– Prognosen pekar mot ett underskott på 4,5 miljoner kronor, säger ekonomidirektören Pär Rooth.

Budgeten för nästa år är lagd för att göra ett nollresultat. För att komma fram till siffran 360 miljoner har fem miljoner kronor sparats bort genom senareläggningar av investeringar och vissa ombyggnader. Det ska inte bli färre poliser.

– Det är sådant som inte ska märkas i samhället. Vi har bedömt att vi kan senarelägga det ett år, säger Pär Rooth.

Om pengapåsen från rikspolisstyrelsen inte täcker kostnaderna finns det två vägar att gå. Antingen kan myndigheten på kort sikt få göra av med mer pengar, ungefär sex miljoner kronor, men de pengarna samt räntan på dem måste betalas tillbaka och blir ett underskott som följer med till 2010 års budget.

– Den andra vägen är att bromsa ännu hårdare, säger Pär Rooth.

80 procent av polisens kostnader är personalkostnader, så därför behövs ökade ramar för att kunna uppfylla regeringens krav om att anställa fler poliser.

– Torsdag blir en spännande dag. Vi väntar över hela Sverige, säger Pär Rooth.

Mer läsning

Annons