Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toyota Gävle gör omsatsning – slutar sälja

/
  • ”Problemet är en alltmer olönsam bilförsäljning”, säger Mikko Oikari på Toyota Gävle.
  • Efter försämrade säljresultat kommer Toyota Gävle att lägga ned sin bilförsäljning. Det innebär att det inte kommer att finnas någon Toyota-säljare i Gävle.

Toyota Gävle lägger ner sin försäljning för att enbart satsa på verkstaden.

Företaget riskerar nu att bli den andra bilförsäljaren i Gävle som går i konkurs i sommar.

Annons

Den 6 juli försattes Mazdaförsäljaren Sjöbloms bil i Gävle i konkurs.

Nu, bara lite drygt en månad senare, kan det vara Toyotas tur.

Din Motor, eller Toyota Gävle som det vanligen kallas, ligger i Hemlingby och säljer Toyota, Fiat och AlfaRomeo. Bolagets tillgångar är i dagsläget 10,8 miljoner kronor, medan skulderna uppgår till 10,4 miljoner.

För att rädda sig själva från konkurs har bolaget nu ansökt om en så kallad företagsrekonstruktion.

– Problemet är en alltmer olönsam bilförsäljning som tidigare stöttats med överskott från verkstaden. Försäljningen kommer att dras ner från för närvarande fem sysselsatta till en, för att avvecklas helt inom två år, säger bolagets VD Mikko Oikari i en kommentar till GD.

Toyotas försäljning i Gävle har minskat med 29 procent det första halvåret i år jämfört med samma tid 2010.

– Bortsett från att hela bilhandeln generellt har minskat, så har även Toyota tappat marknadsandelar efter jordbävningskatastrofen i Japan eftersom den gav dem problem som gjort att de inte kunnat leverera från sina fabriker. Hyran är dessutom hög på lokalen i Gävle, men jag bedömer möjligheterna att lyckas med rekonstruktionen som goda, säger bolagets rekonstruktör Anders Martens på Ackordscentralen i Falun.

Hittills har Toyota Gävle sagt upp fyra av sina 21 anställda, både försäljare och administrativ personal.

Målsättningen är att utveckla och utvidga märkesverkstaden och öka antalet anställda till 25.

– Verkstaden sysselsätter i dag 16 personer och dessa bedöms under alla förhållanden ha en tryggad framtid, säger Mikko Oikari.

Det finns flera intressenter som vill köpa rörelsen i bolaget. Några av dem vill fortsätta att bedriva bilhandel och märkesverkstad i fastigheten.

Eftersom förhandlingar pågår vill Mikko Oikari dock inte uttala sig om vilka de är. Om det blir försäljning eller om bolaget själva fortsätter att bedriva märkesverkstad avgörs under hösten.

Mikko Oikari är övertygad om att det även i framtiden kommer att finnas Toyotarepresentation i Gävle.

Någon bilkris i stan finns ännu inte att tala om. Eriksson Bilteam och Gösta Samuelsson bil i Gävle visar goda resultat.

– Saab är lite trött, men annars går försäljningen till och med bättre än i fjol . Vi har nya modeller och miljöbilar av alla våra märken som säljer jättebra. Vi är glada att vi fick BMW för ett år sedan, det gav oss ett riktigt uppsving, säger försäljningschef Thomas Köhlström på Eriksson Bilteam.

Han hoppas att någon bilhandlare i Gävle så småningom vill ta över Toyotaförsäljningen.

– Det är tråkigt att förlora kollegor i branschen, och många kunder vill köpa sina bilar lokalt för att sedan kunna serva dem på orten. Risken finns att färre bilhandlare nu får konkurrera om fler kunder, men före- tagen mår bra av konkurrens, säger han.

Även Jan Ljungström på Gösta Samuelsson bil tror att det kommer någon ny som tar över Toyota.

– Det är ett tufft klimat, och det gäller att satsa på rätt märken. Vår nybilsförsäljning ligger strax under förra årets, men eftersom vi istället sålt mer begagnat än i fjol ligger vi totalt sett över förra årets siffror, säger han.

Bortsett från att hela bilhandeln generellt har minskat, så har även Toyota tappat marknadsandelar efter jordbävningskatastrofen i Japan

Anders Martens

rekonstruktör, Toyota Gävle

Mer läsning

Annons