Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghet för tidigare politiker kostar miljoner

/
  • Det före detta landstingsrådet Rose Ericsson har en pension på 25 724 kronor i månaden. Avtalet trädde i kraft för fem år sedan och upphör att gälla år 2014.

GÄVLE Rose Ericsson och Håkan Vestlund toppar landstingets respektive kommunens lista över personer som lyfter pension för tidigare förtroendeuppdrag.
När de fyller 65 år har de tillsammans kvitterat ut en bruttosumma som motsvarar ett värde av 8,4 miljoner kronor.

Annons
Såväl landstinget som kommunen har trygghetssystem som omfattar politiker med arvoderade förtroendeuppdrag.
Pensionen beräknas utifrån sysselsättningsgraden och den ersättning som personerna hade när de var verksamma.

På landstingets pensionslista finns nio personer som tillsammans har pensionsavtal som i dag kostar ungefär 860 000 kronor per år.
Det före detta landstingsrådet Rose Ericsson toppar listan. I dag har hon en pension på 25 724 kronor i månaden. Avtalet trädde i kraft för fem år sedan och upphör att gälla år 2014.

Kommunen har tio personer på sin lista. Pensionsutbetalningarna kostar en dryg miljon kronor varje år.
För åtta år sedan aktiverades det före detta kommunalrådet Håkan Vestlunds pension som i dag ger honom 29 313 kronor per månad före skatt. Utbetalningarna upphör om tre år när han fyller 65 år.
Syftet med dagens system är att politikerna inte ska riskera att stå på bar backe när de förlorar sina förtroendeuppdrag.
Reglerna tillåter dock att personerna lyfter pension samtidigt som de jobbar så länge inkomsterna inte överstiger en viss gräns.
Enligt landstingets regler är denna gräns två basbelopp per år, knappt 80 000 kronor.
I kommunen motsvarar den tre basbelopp, knappt 120 000 kronor.

För dem som tjänar mer än så sker en så kallad samordning. Storleken på beloppet som överstiger gränsen används för att räkna ut hur stor del av pensionen som ska dras bort.
Samordningen gör att några på listan lyfter hela pensionsbeloppet medan andra får ut noll kronor. Regelverken som omger pensionsutbetalningarna har ändrats flera gånger. När Håkan Vestlund blev kommunalråd år 1971 existerade ingen samordning. Enligt de villkor som gäller för honom påverkas inte pensionen av övriga inkomster.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons