Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare tag mot skolkare

/
  • Förra läsåret fick 170 elever i Gävle sitt studiemedel indraget på grund av skolk. CSN ska betala ut pengar till de gymnasieelever som studerar på heltid, inte till de som väljer att bara gå på vissa lektioner.

Risken att bli av med studiebidraget på grund av skolk ökar efter årsskiftet.

Då räcker det med ett par timmars olovlig frånvaro vid flera tillfällen för att bli rapporterad till CSN.

– Vi ska inte betala ut pengar till elever som inte är i skolan, säger pressekreterare Klas Elfving.

Annons

Idag finns en riktlinje som säger att skolorna ska rapportera in skolkare till Centrala studiestödsnämnden, CSN, när eleven har en olovlig frånvaro på minst 20 procent.

Men i somras kritiserade Överklagandenämnden för studiestöd, ÖKS, procentgränsen vilket lett fram till nya direktiv som börjar gälla efter nyår. Då får gymnasieskolorna möjlighet att rapportera till CSN redan när en elev är borta flera timmar vid upprepade tillfällen.

– Skolorna ska själva bedöma när en elev har ett så kallat skolkbeteende. Men skolket ska inte vara av engångskaraktär, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Förra läsåret fick 170 av gymnasieungdomar i Gävle sitt studiemedel indraget på grund av skolk. I Sandviken var siffran 19 elever och i Hofors 15 elever.

Idag har många svårt att betala tillbaka de pengar som CSN kräver tillbaka när det uppdagas att eleven inte gått i skolan. Vissa ärenden hamnar till och med hos Kronofogden. Om skolket rapporteras tidigare kommer de felaktigt utbetalda summorna inte vara lika stora.

– Vi kan strypa utbetalningarna redan efter sex dagar, säger Klas Elfving.

Totalt fick 2,8 procent av eleverna i länet studiebidraget indraget förra läsåret vilket är en minskning jämfört med 2009/2010.

Mer läsning

Annons