Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare tider för hemtjänsten

/
  • Birgit Påfvels visar Inger Hedqvist när hon i Aftonbladet berättade om hur hon träffade en ny kärlek på äldre dagar. Foto: Leif Jäderberg

GÄVLE Hemtjänsten får allt mer att göra. För ett år sedan hade centrumgrupperna 284 personer inskrivna som fick hjälp i genomsnitt 36 timmar i månaden. Nu får 301 personer hjälp i genomsnitt 40 timmar i månaden.

Annons
Stängningen av 40 korttidsplatser, kortare vårdtider och färre platser på sjukhuset samt en vilja att bo kvar hemma hela livet är förklaringarna.
Personalen behöver oftare gå två och det kan behövas så mycket som sex besök under dagen.
Men vårdbiträdena Inger Hedqvist och Britt Nilsson som arbetat mer än 15 år i hemtjänsten tycker inte att utvecklingen är ny.
- Ända sedan jag började har det blivit fler och fler och de är sjukare och sjukare, säger Inger Hedqvist.

När hon började handlade jobbet ofta om sådant som att laga mat, följa med ut på en promenad och putsa fönster. I dag behöver många mycket omvårdnad, även om några klarar det mesta själva. De flesta börjar med att få tvätt- och städhjälp, sedan utökas tiden när hälsan sviktar. Allt oftare är hemtjänstpersonalen med ända till vården vid livets slut.
- De är grunden i vårdkedjan, säger Margit Zingmark, verksamhetschef på hemtjänst Centrum.
De ska uppmärksamma om någon blir sämre och har kontakt med distriktssköterskorna. Samarbetet med primärvården fungerar bra tycker de. De ska också fixa bland annat hjälpmedel och medicin, dokumentera, sköta bilar och de gemensamma lokalerna.
- Man står och går och springer och har fickan full med lappar, säger Inger Hedqvist.
Samtidigt måste de stuva om om någon blir sjuk eller något händer. Serviceinsatser som städning stryks i första hand om de inte hinner med allt.
- Värst är det när det är helgdagar mitt i veckan, säger Britt Nilsson.
Att inte hinna det som är bestämt kan vara stressande, både för personalen och den som väntar på hjälpen.
Cirka 100 personer jobbar i de åtta hemtjänstgrupperna på Centrum. För att klara de växande arbetsuppgifterna utökades personalstyrkan med drygt två heltidstjänster i fjol.
Hemtjänsten i Gävle har kostat 27 miljoner kronor mer förra året än vad som fanns avsatt i budgeten. Alla hemtjänstområden har dock inte haft en ökning av antalet timmar som hemtjänst Centrum. Samtidigt ska Omvårdnad spara pengar, framför allt på personal. Margit Zingmark tror att det blir svårt. Bättre planering gör en del, men att behovet ökar och minskar snabbt komplicerar.
- Det är svårt att hitta rätt grundbemanning, säger Margareta Bodinson, biträdande verksamhetschef.
Inger Hedqvist oroar sig inte för sparkraven.
- Det kan inte vi göra något åt. Vi får jobba på och försöka hålla igen på det som går.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons