Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft läge för husköpare

/
  • Högre räntor och huspriser gör att Gävleborna anser sig ha svårare att få råd med ett husköp.

Gävleborna har fått svårare att ha råd att köpa hus.
Högre räntor och huspriser under tredje kvartalet gör att bolånekostnaderna knaprar mer på hushållskassan, trots att den växt.

Annons

För första gången sedan 1993–95 är Swedbanks bolåneindex under 100 i Gävle, det vill säga att mer än 15 procent av inkomsten före skatt går till bolånekostnader. Under tredje kvartalet gick 15,8 procent av inkomsten till bolånet. Det placerar Gävle på plats 21 av 50 kommuner när det gäller bolånekostnadens andel av hushållsinkomsten före skatt.

Karin Äng-Widlund på bankens Gävlekontor märker det sjunkande indexet genom att färre kommer in och frågar om lån och att fler visar sig inte ha råd med det planerade husköpet.

Hon och banken råder husspekulanterna att jämföra boendekostnaderna de har i dag med det tänkta nya boendet.

Bolåneindex har det senaste året legat mellan 106 och 101 i Gävle, vilket inneburit att bolånekostnaden hamnat på runt 14 procent av inkomsten. Fjärde kvartalet 2004 och andra kvartalet 2005 låg indexet på 159, vilket gav en bolånekostnad på drygt nio procent. Sedan dess har det sjunkit. Bolåneinnehavarna har fått lägga allt mer på bostaden och fått allt mindre att handla annat för.

I höst har mäklarstatistik visat på sjunkande huspriser och de senaste dagarna har också bolåneräntorna sjunkit. Samtidigt har många varsel lagts, vilket gör inkomsterna lägre och osäkra för hushållen. Karin Äng-Widlund vågar sig dock inte på någon prognos för nästa bolåneindex.

– Det är otroligt svårt att säga.

I storstäderna är ekonomin dock betydligt kärvare för bolånarna. I Stockholm tar bolåneutgifterna nästan 28 procent av hushållsbudgeten, i Göteborg och Malmö runt 24 procent.

I 42 av de 50 undersökta städerna har bolånets andel av hushållskassan ökat under tredje kvartalet skriver nyhetsbyrån TT. 19 av 50 städer har ett index lägre än 100, att jämföra med fem kommuner för tre år sedan.

Mer läsning

Annons