Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två vindkraftverk i Järbo sålda

Samkraft Vind har köpt de två vindkraftverken som Eolus Vind håller på att bygga på Vettåsen, cirka fem kilometer från Järbo.
– Utgår vi från elpriset den senaste veckan är det en lysande affär, säger Björn Eriksson, ordförande i Samkraft Vind.

Annons

De två vindkraftverken började byggas i oktober och ska börja snurra i januari. I full produktion beräknas de ge 112 miljoner kWh el om året, vilket motsvarar förbrukningen i 400 eluppvärmda villor.

Vindkraftverken har projekterats av Eolus Vind och har levererats av det tyska företaget Enercon GmbH. Samkraft Vind har diskuterat ett köp sedan i mars.

Förra veckan skrevs köpeavtalet under.

– Det här ska ses som en långsiktig investering, som ska leva i minst 20 år, säger Björn Eriksson.

– Men det är en bra investering redan nu. Lönsamheten är acceptabel även med de lägre elpriser som rått under hösten, säger han.

Samkraft AB är ett regionalt vindkraftbolag, som ägs av tolv kommunala energibolag.

Gävle kommun äger 24 procent av aktierna genom Gävle Energi och ytterligare 7,38 procent genom delägandet i Bionär Närvärme AB.

Kommunerna har gått i borgen för att Samkraft ska kunna genomföra affären.

Gävle har gått i borgen för 36 miljoner kronor.

De två vindkraftverken i Järbo är de första som Samkraft köper, men bolaget har planer på ytterligare ett 15-tal som antingen ska köpas färdiga eller byggas i egen regi.

– Om vi bara kan lösa finansieringen kan vi nog köpa fler redan kommande år. Att driva fram vindkraftverk i egen regi tar längre tid, säger Björn Eriksson.

Annons