Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga har de otrygga jobben

Det är de unga som har de mest otrygga jobben, enligt en ny rapport från LO.
Restauranganställda och kvinnor är också mer otrygga än de som jobbar i manligare branscher.

Annons

Hälften av de anställda i åldersgruppen 16–24 år är tidsbegränsat anställda. I åldersgruppen 45–64 är motsvarande andel bara 7 procent.
Kvinnor har också otryggare jobb än män. Av alla anställda kvinnor har 18 procent, 325 000 personer, tidsbegränsade jobb. Bland männen är motsvarande andel 13 procent, 252 000 personer. LO vill att de otrygga jobben regleras bättre.
– Det är inte rimligt att helt förbjuda den här typen av anställningar men de behöver regleras bättre. Det är till stor del en attitydfråga, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.
Störst är skillnaden mellan unga kvinnor och unga män. Bland 16–24-åringar är 61 procent av kvinnorna tidsbegränsat anställda medan 41 procent av männen är det. Det beror enligt LO till stor del på att anställningsvillkoren ser olika ut i typiska mans- och kvinnoyrken.
Samtidigt är den fackliga anslutningsgraden betydligt lägre bland tillfälligt anställda. Bland dem som inte är med i facket är 27 procent tillfälligt anställda. Bland de fackligt anslutna är bara 11 procent tillfälligt anställda.

Mer läsning

Annons