Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unionen kräver fler krisinsatser

/
  • Gunvor Andersson Storck uppmanar företagen att hålla igen på aktieutdelningar och bonusutbetalningar. Men julgåvor och julmiddagar för de anställda borde företagen inte spara in på.

Höga aktieutdelningar och höga bonusutbetalningar hör inte hemma i krisens Sverige, enligt fackförbundet Unionen, som manar företagen till besinning.
– Det ser väldigt illa ut när våra medlemmar förlorar sina jobb, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef på Unionen.

Annons

Det finns en stor oro bland Unionens 11 000 medlemmar i länet, efter de senaste månadernas många varsel. Förbundet har haft dubbelt så många förhandlingar om uppsägning som normalt.

Men det finns åtgärder mot krisen och Unionen tycker att regeringen har lyssnat på kraven från förbundet. Regeringens krispaket är ett steg i rätt riktning, men det behövs mer.

Höjt tak i A-kassan, sänkt moms, ett extra barnbidrag och studiebidrag i december, och en stor satsning på kompetensutveckling. Det är några av åtgärderna som fackförbundet Unionen vill se för att möta krisen. Unionen kräver också att miljöbilspremien förlängs och skrotningspremien återinförs.

– Det finns utrymme för tre gånger så stora insatser. Vi behöver 25–30 miljarder per år för att komma ur det här, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef på Unionen.

Runt en procent av Unionens medlemmar är inte med i förbundets A-kassa, men det finns inga säkra uppgifter om hur många som inte är med i någon A-kassa alls. Förbundet går nu ut i en värvningskampanj för att få så många som möjligt att gå med i A-kassan.

Det finns också regionala medel för att lyfta Gävleborg ur krisen. Unionen vill se en kraftig satsning på kompetensutveckling i ett län som har den lägsta utbildningsnivån i landet. Där kan både företag och myndigheter bidra.

– Det stärker individen och det stärker företagen, och Gävleborg som region, säger Jan Sjölander, ombudsman för Unionen.

– Det är viktigt att kompetensutvecklingen sker så länge man är anställd i företaget.

Han efterlyser tidigareläggning av projekt för att få fart på utvceklingen i länet.

Unionen vill uppmuntra företagen att agera långsiktigt i krisen, och inte bara tänka på att spara. Det är nu det är dags att investera och ta hand om sin personal.

– Agerar de kortsiktigt får det ödesdigra konsekvenser, säger Gunvor Andersson Storck.

Mer läsning

Annons