Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till 1000 nya jobb?

GÄVLE Gävle är med och slåss om 500-1 000 jobb som bemanningsföretaget Manpower är på väg att förhandla fram med en stor kund. Vilken ort som får etableringen blir klart i vår.
- Det kan till och med bli så att etableringen sprids ut på flera ställen, säger Henrik Brodin, regiondirektör för Manpower.

Annons
Manpower diskuterar sedan en tid med ett företag om etableringen av ett så kallat call center med olika typer av telefontjänster. Affären är inte helt i hamn, men Manpower har kontaktat ett antal kommuner runt om i landet för att undersöka möjligheterna till en etablering.
- Det måste finnas ett stort antal människor som har kompetensen. Vi tittar på många olika orter över hela Sverige, säger Henrik Brodin.
I Gävle har näringslivskontoret fått en förfrågan. Näringslivschefen Stefan Klahr vill egentligen inte säga något alls om möjligheterna att Gävle får jobben.
- Det är Manpower som äger frågan, säger Stefan Klahr.
Men lokalfrågan ska inte vara något problem i Gävle, och knappast arbetskraften heller.
Enligt Henrik Brodin har en förfrågan gått ut via Manpowers regionkontor till tänkbara större orter. Hittills har ingen av orterna något försteg i kampen om etableringen.
I Gävleborgs län är även Söderhamn tänkbar som etableringsort, möjligen tillsammans med Hudiksvall. Söderhamns kommunledning har i ett brev till Manpowers regionchef i Gävle meddelat sitt intresse för etableringen.
Gävleborgs län har landets näst högsta arbetslöshetssiffror och den allra högsta ungdomsarbetslösheten. Söderhamn är den kommun som har drabbats allra hårdast av varslen inom telekomindustrin, men länsarbetsnämnden favoriserar ingen av orterna.
- Det är aldrig så att en chef för en arbetsförmedling bjuder över en annan, säger Jan-Olov Dahlgren, länsarbetsdirektör i Gävleborg.
Han är informerad om Manpowers förfrågningar och räknar med att såväl Gävle som Söderhamn kan klara personalförsörjningen.
- Företaget väljer den bästa etableringsplatsen. Vår del är att försöka se till att försörja företaget med rätt utbildad personal.
- Framför allt är det vad varje kommun gör som kan vara viktigt. Där det finns det säkert utrymme för ett förhandlingsspel och en budgivning.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons