Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörd LO-bas kom med kraftfullt utspel

/
  • Vanja Lundby-Wedin fick information om arbetet med att använda ny teknik inom äldreomsorgen.

Regeringspartiernas utspel om kärnkraften har gjort energifrågan glödhet. Fråga bara LO-ordföranden Vanja Lundby-Wedin, på besök i Gävle i går.
– Det gör mig upprörd. Det regeringen borde göra är att bjuda in till breda samtal.

Annons

Vanja Lundby-Wedin stöttar S-ledaren Mona Sahlins hållning efter utspelet om att de fyra allianspartierna nu är överens om tillåta en utbyggnad av kärnkraften i Sverige. Mona Sahlin har deklarerat att partiets linje ligger fast. Kärnkraften ska avvecklas och satsningarna i energipolitiken ska göras på förnyelsebara energikällor.

– Hon är trogen vårt kongressbeslut. Hon är seriös, säger Vanja Lundby-Wedin, och antyder att det finns partiledare som inte är lika seriösa i kärnkraftsfrågan.

Enligt LO-ordföranden är det inte seriöst att i denna avgörande fråga göra ett partipolitiskt utspel, när Sverige och världen står mitt i den värsta kris som den globala ekonomin har upplevt på mycket länge. Och i kärnkraftsfrågan finns det inte heller någon anledning till brådska, hävdar Vanja Lundby-Wedin.

Hon öppnar dörren för konstruktiva diskussioner med regeringspartierna, men beklagar att utspelet försämrat förhandlingsklimatet.

– Vi vill gärna ha samtal, men inte under hot.

Planerna på ett besök i Gävle föddes över en hotellfrukost i Göteborg. Där träffade LO-ordföranden Ingrid Amrén, tidigare landstingsråd och numera vd för IT-företaget OpenCare i Gävle, och fick en stående inbjudan. I dag fick hon veta mer om kommunens och näringslivets arbete med att utveckla IT-stöd inom äldreomsorgen.

– Jag har ju en bakgrund inom vården, säger Vanja Lundby-Wedin, som var särskilt intresserad av samspelet mellan offentliga sektorn och näringslivet.

På programmet under dagen stod också en träff med landshövdingen. Det mötet handlade framför allt om jobben och arbetet med att få igång infrastruktursatsningar i länet.

Mer läsning

Annons