Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan skydd under feriepraktiken

Morgan Wahlund blev rånad och misshandlad under kommunens feriepraktik, men riskerar nu att inte få någon ersättning från försäkringen. Kommunen försäkrar inte ungdomarna mot rån och överfall. Samtidigt menar försäkringsbolaget Moderna Försäkringar att det är kommunens ansvar.

Annons

GD har tidigare berättat om 19-årige Morgan Wahlund som sommarjobbade i kommunens regi på Gran Canaria. Där blev han en kväll nedslagen och rånad på sin mobiltelefon, plånbok med kontokort och en kamera. Men nu får han alltså ingen ersättning från hemförsäkringen för det som stulits. Skyddet gäller bara under resor, inte tjänsteresor. Moderna Försäkringar antyder att det är oseriöst av kommunen att skicka ung- domar till ett annat land utan att se till att de är ordentligt försäkrade under praktiken.

– Vi har varit med om det här förut och det är tråkigt när det händer. En feriepraktik betraktas alltid som en tjänsteresa och under sådana är det arbetsgivaren som har ansvar för sina anställda. Har man en oseriös arbetsgivare som inte försäkrar sina anställda får man problem när det händer, säger David Lind som är produktspecialist på Moderna Försäkringar.

Kommunen tecknar försäkringar för olyckor och skador mot tredje part för ungdomarna, men de gäller alltså inte för rån eller överfall. Vid ett tidigare tillfälle har kommunen skrivit intyg om en elevs feriepraktik när ett försäkringsbolag var frågande inför sitt ansvar. Under de tio år som feriepraktiken pågått har försäkringsfrågan tills nu inte vållat några problem.

– Ungdomarna ska ha fullt skydd under praktiken och hittills har hemförsäkringarna dugt bra. Det här kan bli en förhandlingsfråga, men är det så att försäkringsbolagen tolkar feriepraktiken på det här viset måste vi försöka hitta andra lösningar till nästa sommar, säger Björn Häägg, chef för Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet som har hand om praktiken.

Han kommer nu ta kontakt med Moderna Försäkringar för att reda ut saken. Om försäkringsbolaget får sin vilja igenom är det inte säkert att kommunen kommer att ersätta Morgan Wahlund i stället.

– Det kan jag inte svara på än, det är en principfråga för kommunen som jag inte har befogenhet att ta beslut om själv, säger Björn Häägg.

Mer läsning

Annons