Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uttalande sänkte Sandvik

Ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters från Sandviks kommunikationsdirektör Jan Lissåker i fredags sänkte Sandvik på börsen. Men till GD säger Lissåker att han blivit övertolkad.

– Det blev en höna av en fjäder.

Annons

Nyheten om dystrare tongångar från Sandvik fick företagets aktie att sjunka med 1,7 procent på Stockholmsbörsen i fredags, ett tapp som i börsvärde motsvarar över 1,5 miljarder kronor. Dessutom drogs andra verkstadsbolag med i fallet.

Problemet var bara att Reuters artikel kan ha byggt på ett missförstånd. Enligt Jan Lissåker blev han ombedd att göra en analys av omvärldssignalerna men svaret ska ha tolkats som att det var Sandvik specifikt det handlade om.

Så här sa Lissåker till Reuters, enligt Dagens Industri:

– I den mån man kan värdera det här så kan man väl säga att det lutar mer åt en försvagning nu än vad det gjorde för ett kvartal sedan.

I övrigt var budskapet detsamma som vid förra kvartalsrapporten, enligt Lissåker.

Episoden säger möjligen en del om hur nervöst det är på aktiemarknaden för tillfället.

– Det är lite trist när det blir så här men det har att göra med att man inte ringer och kollar utan trycker på knappen direkt i stället. Det verkar också finnas en tro att vi gör det här proaktivt i ett försök att guida men så är det inte. Jag blev uppringd av Reuters och fick då de här frågorna, säger Jan Lissåker.

Sandvik har under inledningen av börsveckan hämtat igen tappet från i fredags.

Mer läsning

Annons