Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet i vården lockar småföretagare

/
  • Karin Magnusson och Zahra Asgeri hör med sitt företag till de som ligger i startgroparna när hemtjänstval införs 1 april.
  • Elena Al Damanhouri och Seda Celik kom för att höra om hemtjänst kunde vara en framtida möjlighet för deras nystartade kooperativ.
  • David Frost jobbade på Ericsson innan han blev egen företagare inom hemtjänst.

Karin Magnusson och Zahra Asgeri är så gott som klara med sin ansökan om att bli godkänt hemtjänstföretag.

Elena Al Damanhouri och Seda Celik funderar på om de ska söka.

Annons

I går hade Gävle kommun bjudit in företag som är intresserade av att erbjuda hemtjänst i Gävle till information. Från den 1 april kan alla med hemtjänst välja vem som ska komma, kommunen eller något av kommunen godkänt företag.

Lena Isokivelä, tillförordnad uppdragschef på omvårdnadsförvaltningen, räknade med minst ett tiotal företag på informationen. De entreprenörer som vunnit kommunens upphandlingar i vissa hemtjänstområden, Carema, Förenade Care och HSB Omsorg, ska också lämna in ansökningar.

Elena Al Damanhouri och Seda Celik har tillsammans med tre andra nyligen startat ett personalkooperativ i Arbetsförmedlingens och Rapatacs Sigridprojekt. De ligger precis i startgroparna för att gå ut och annonsera.

– Vi erbjuder hushållsnära tjänster och personlig assistans på olika språk, säger Elena Al Damanhouri och räknar upp nio språk förutom svenska.

Nu funderar de på att även börja med omvårdnad, något som krävs för att få vara med bland de valbara hemtjänstföretagen, och kom för att höra mer. Än har de inte bestämt hur de ska göra.

Karin Magnusson och Zahra Asgeri har däremot bestämt sig och är så gott som klara med sin ansökan. Karin Magnussons företag driver behandlingshem, förskola och hushållsnära tjänster i Ockelbo och har gått samman med undersköterskan Zahra Asgeri. Hon tog upp behovet av översatt kommunal information om de valbara företagen och fick till svar att det ska bli klart under året.

David Frost är också så gott som klar med sin ansökan. Hans företag blev godkänt i Älvkarleby i förra veckan och har tre fast anställda på heltid plus extrapersonal. Han funderar på att anställa fler.

– Jag tittar på om jag ska anställa finskspråkig personal.

Både Gävle och Älvkarleby tillhör det finskspråkiga förvaltningsområdet.

Mer läsning

Annons