Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig satsning för arbetslösa

/
  • En satsning på vuxenutbildning är helt rätt i kristider, tycker ledningen för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle, här representerade av Jan-Erik Liljergren, förvaltningschef, Lars-Göran Langeborg, v, vice ordförande, och Peter Hasch, s, ordförande.
  • Amelie von Zweigbergk, statssekreterare.

Regeringens krispaket kan ge närmare 100 nya studieplatser nästa år inom vuxenutbildningen i Gävleborg.
– Det är bra, men det kunde ha varit mer, säger Peter Hasch, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle.

Annons

I det krispaket som regeringen presenterade i går ingår bland annat en utbildningssatsning. Det handlar om att ge fler vuxna arbetslösa en yrkesutbildning som gör dem gångbara på arbetsmarknaden.

Antalet studieplatser inom yrkesvux kommer att ökas med 3 200 under 2009, med 3 900 under 2010 och med ytterligare 1 600 under 2011.

Exakt vad det här innebär för Gävleborgs del är inte klart. Men rent statistiskt handlar det om att länet kan få 96 nya utbildningsplatser nästa år. För Gävle kommuns del kan det röra sig om 32 nya platser.

– Det här inget som kommer automatiskt, först måste man ansöka, påpekar Peter Hasch.

Han är glad att regeringen gör den här satsningen på vuxenutbildning. Det är en helt riktig åtgärd i kristider, menar han. Men han tycker samtidigt att den är i blygsammaste laget.

– Med tanke på att vi i Gävle själva redan beslutat satsa på 60 sådana här utbildningsplatser för 2009 så är det här inte så märkvärdigt. Men alla tillskott mottages tacksamt, säger Peter Hasch.

Vad är det då för typ av utbildningar som kan bli aktuella?

– Det gäller att hitta utbildningar som det finns behov av på arbetsmarknaden. Det måste ske i dialog med arbetsgivarna, säger Jan-Erik Liljergren, förvaltningschef på Utbildning och Arbete i Gävle kommun.

– Det får inte bara bli förvaring utan utbildningarna måste få ett reellt innehåll och leda till ett nytt arbete, säger Peter Hasch.

För att stimulera fler att söka en utbildning i yrkesvux har regeringen beslutat att fler ska kunna få det högre bidraget i studiestödet

I regeringens utbildningssatsning ingår också nya platser inom yrkeshögskolan. Det handlar om en ökning för hela landet med 1 000 nästa år, 2 000 år 2010 och 1 000 år 2011.

Mer läsning

Annons