Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha koll på Fas 3- företagen

/
  • Tomas Tobé besökte Gävle för att bland annat diskutera den översyn av Fas 3 som Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att göra.

Arbetsförmedlingen ska specialgranska alla som ordnar Fas 3-jobb.

– Det är viktigt att vi har seriösa anordnare som erbjuder meningsfull sysselsättning, säger riksdagsmannen Tomas Tobé, M.

Annons

Som ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott har Tomas Tobé, Gävle, en nyckelroll i svensk arbetsmarknadspolitik. I går besökte han Arbetsförmedlingen i Gävle för att bland annat diskutera den översyn av Fas 3 som Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att göra.

– Här i Gävle finns inget företag som har anmälts för att de utnyttjat systemet, men jag har ju läst i media att det finns sådana exempel. Vi vill inte se företag som gör det till en affärsidé att anlita personer från Fas 3, säger Tomas Tobé.

En anledning till att arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 kan utnyttjas av företag är att arbetsgivaren får 225 kronor per dag i bidrag för att ta emot en deltagare. Det bidraget är nödvändigt, säger Tomas Tobé:

– Om vi inte erbjuder handledarstöd finns det ingen arbetsgivare som erbjuder någon plats, säger han.

Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas är den del av arbetsmarknadspolitiken som fått mest kritik de senaste åren. På en punkt ger Tomas Tobé kritikerna rätt.

– Många har undrat varför man inte kan få utbildning i Fas 3. Det tycker jag att man kan öppna för. Om en person erbjuds ett jobb där det krävs en kort utbildning kan det vara rimligt att få gå den utbildningen även om man är i Fas 3, säger Tomas Tobé.

– Vi är i alla fall beredda att diskutera den frågan, säger han.

När det gäller ersättningen till de som sysselsätts i Fas 3 blir det däremot inga förändringar.

I dag får de som uppfyller villkoren för a-kassa aktivitetsstöd. I snitt ligger ersättningen på 9 500 kronor i månaden före skatt.

Den som inte har rätt till a-kassa får ingen ersättning alls utan hänvisas till försörjningsstöd (socialbidrag). Försörjningsstöd har man dock inte rätt till om man har en make/maka som arbetar. Då måste man delta i Fas 3 helt utan ersättning.

Men att flera tusen personer som hänvisas till Fas 3 inte får ett öre i ersättning beror inte på hur jobb- och utvecklingsgarantin är utformad utan är en följd av hur försörjningsstödet är uppbyggt, menar Tomas Tobé.

– Enda sättet att se till att vi inte hamnar i en situation där vissa blir utan ersättning är att införa obligatorisk A-kassa, säger han.

Att ge alla i Fas 3 ersättning är ingen bra idé, tycker han.

– Det skulle bli dyrt, så innan det finns finansiering vill inte jag utlova att det blir en förändring. Och i Fas 3 har man inget riktigt jobb som man ska ha betalt för, det är viktigt att komma ihåg. Det får inte vara ett riktigt jobb, för då kan vi få en undanträngningseffekt.

I stort sett fungerar dock jobb- och sysselsättningsgarantin bra, säger Tomas Tobé, M:

– Jag har pratat med många deltagare. Inledningsvis är många negativa, men sedan tycker de att det är bra att få arbetskamrater och att någon frågar efter dem. De får tillbaka gnistan, säger han.

Mer läsning

Annons