Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst finns det jobb

/
  • Det fanns gott om jobbchanser för tusentals arbetssökande på mässan i Läkerol Arena.
  • Flera arbetsgivare tog emot intresseanmälningar direkt på plats.
  • Sibel Canciger från Gävle var en av tusentals jobbsökare på  mässan.
  • Peter Svensson berättade om Dannemora gruva, järnmalmsgruvan som öppnas igen nästa vinter. 120 personer kan få jobb och intresset  var stort.

Det var trångt, riktigt trångt, när arbetsförmedlingen och kommunerna i Gävle, Östhammar och Tierp ordnade jobbmässa i Läkerol Arena i går. Och av lågkonjunkturen märktes inte mycket.
– Som det är just nu märker vi ingen stor minskning av jobben, säger Ulrika Jutterström på arbetsförmedlingen.

Annons

60 arbetsgivare fanns på plats för att leta efter personal, och det var många som letade arbetsgivare bland montrarna. Rekryteringschansen i går var den tredje stora mässan i Gävle på senare år och intresset har vuxit för varje år. Filmstaden blev snabbt för liten och konserthuset visade sig inte heller räcka till. I år fick det bli Läkerol Arena, som var fullproppad som på en Brynäsmatch.

Mitt i finanskrisen visade mässan att det finns jobb att söka. De stora industrierna rekryterar fortfarande. Korsnäs, Sandvik och andra lokala industrier var på plats, liksom mer långväga gäster, kommuner och företag i Norduppland.

– De ser Gävle som en rekryteringsbas, säger Ulrika Jutterström.

Om drygt ett år öppnas den klassiska Dannemoragruvan igen och i går var företaget bakom planerna på plats i Gävle.

– Det är jättemånga som är intresserade, kanske inte så många gruvarbetare, men vi behöver egentligen alla typer av personal, säger Peter Svensson, geolog på Dannemora Magnetit.

Med de stigande järnmalmspriserna har gruvan på nytt blivit intressant. 120 arbetstillfällen skapas och Peter Svensson räknar med att gruvdriften kan vara lönsam i upp till 20 år.

Sibel Cancinger kom till Sverige från Turkiet för ett år sedan och håller fortfarande på att lära sig språket. Men hon lämnade in sina uppgifter till Dannemoragruvan och hoppades på att få napp.

Runt Ikeas monter var det köbildning, även om företaget inte hade några direkta tjänster att erbjuda.

– Eftersom det är ett så stort företag finns det ett behov hela tiden, säger Pelle Asplund, som uppmanade besökarna att gå in på Ikeas hemsida och lägga in uppgifter om sig själva.

Och rekryteringsmässan var inte bara en angelägenhet för Gävle eller Gästrikland. Busslaster med arbetssökande från både Dalarna och Hälsingland var inbokade. Strax efter lunch hade uppskattningsvis 2 000 personer sökt sig till mässan och arrangörerna hoppades på en rekordsiffra runt 4 000.

”Filmstaden blev snabbt för liten och konserthuset visade sig inte heller räcka till. I år fick det bli Läkerol Arena, som var fullproppad som på en Brynäsmatch.”

Mer läsning

Annons