Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whiskyaktier snart på börsen

Redan i år kan det bli whiskyaktier på börsen.

Mackmyra Svensk Whisky räknar med en notering i höst på den mindre listan, Nasdaq OMX First North.

Om några år kan bolaget ta steget över till Stockholmsbörsen.

– Det är ett sätt att få bra ägarspridning, säger VD:n Magnus Dandanell.

Annons

I Kungsbäck pågår arbetet för fullt med att bygga det nya destilleriet, som kan vara i produktion samtidigt som bolaget genomför sin börsintroduktion.

Inför den har bolaget förstärkts med två rekryteringar. David Hedman, grundare av klädföretaget WeSC, går in i styrelsen, och Ulf Söderlund blir ny finansdirektör från och med i höst.

Bolaget har i dag knappt 3 000 aktieägare. Den största aktieägaren är Lantmännen, men ägargruppen som grundade företaget är fortfarande den röststarkaste gruppen, tack vare ett större innehav av A-aktier.

Enligt Magnus Dandanell är målsättningen i första hand att med hjälp av noteringen på First North-listan få in fler små ägare och sprida intresset för svensk whisky både i Sverige och utomlands. Men på sikt kan noteringen också öppna vägen för större investerare.

– Det blir lättare att få institutionellt kapital, säger Magnus Dandanell.

Det är redan möjligt att handla med aktier i bolaget via inofficiella kanaler, men det är inte alldeles enkelt.

– Vi får många frågor om hur man kan handla med aktierna, säger Magnus Dandanell.

Han betonar att en börsnotering inte innebär att Mackmyra Whisky blir ett bolag som kommer att fokusera på att bli aktieklipparnas favorit, och prioritera kortsiktiga vinster. Strategin att bygga företaget metodiskt ligger fast.

Mackmyra Svensk Whisky har gått med vinst sex år i rad, men har varit försiktig med aktieutdelningar.

Förra året blev utdelningen 30 öre per aktie, totalt drygt 800 000 kronor av en vinst efter skatt på 7,8 miljoner. I år föreslås en utdelning på 12 öre per aktie.

Vinsten 2010 blev betydligt lägre än 2009, eftersom en stor del av överskottet har gått till investeringar i whiskybyn.

Men styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky har en uttalad målsättning att höja utdelningen till 30–50 procent av vinsten när den pågående investeringsfasen är avslutad med brasklappen att företagets finanser i övrigt då ska vara i god ordning.

Det har de varit hittills. De senaste fem åren har Mackmyra ökat omsättningen varje år, ökat antalet anställda, investerat totalt över 70 miljoner kronor, och stadigt förbättrat resultatet förutom det investeringstunga året 2010.

– Vi är väldligt långsiktiga. Vi ska göra en lång resa, säger Magnus Dandanell.

Mer läsning

Annons