Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zaritha hoppas på jobb igen

/
  • Efter nästan två år i Fas 3 har Zaritha Pang fått nytt hopp. Den stöttning som saknades på den förra placeringen får hon på sin nya plats hos Prio1.

Det blev nästan två år som Fas 3:are hos Gävle kommun för Zaritha Pang. Nu har hon bytt till en annan fas 3-placering, en betydligt bättre, enligt henne själv.

– Det kändes som att bli utsläppt.

Annons

Hon var sjukskriven efter en arbetsplatsolycka, blev friskförklarad av Försäkringskassan och hamnade direkt i Fas 3. Att det fanns både en Fas 1 och Fas 2 visste hon inte.

– En arbetsförmedlare sa att du har sån tur att du får gå in i det på en gång.

I nära två år jobbade hon med att digitalisera gamla lagfartshandlingar och föra in information om historiska fotografier i en databas.

Arbetet var intressant, men närmare något riktigt jobb kom hon inte. Och sättet de arbetslösa bemöttes på var knappast upplyftande.

– I början var det bra, bra kompisar och bra handledare, men sedan blev det sämre.

– Ingen lyssnade. När vi påpekade att ventilationen var usel, var det ingen som brydde sig.

– Vi var 30 på avdelningen och det var varmt på sommaren och kallt på vintern. När det blev för kallt delade arbetsledningen ut tre fleecetröjor. Vi behandlades som skit, säger Zaritha Pang.

Fas 3-placeringen ska föra de arbetslösa närmare arbetsmarknaden. Men något lyft var inte placeringen på kommunen, tycker Zaritha Pang. Ändå är det få som klagar.

– Det är jättemånga som är rädda att de ska få ännu mer skit. Jag tror att det är så när man blir nertryckt hela tiden.

Men de senaste månadernas rapportering om missförhållanden inom Fas 3 har varit en väckarklocka också för de arbetslösa.

– Jag hoppas att det är fler som vågar berätta hur det är.

Nu har hon en plats på Prio1, företaget som driver en secondhandbutik på Skolgången. Hon valde platsen själv och märker en klar skillnad.

– De har fått ut många i heltidsjobb och här blir man coachad hela tiden. Så var det inte på kommunen.

Nu har hon också fått nytt hopp om att hitta ett riktigt jobb. Sedan Prio1 startade i slutet av förra året har sju arbetslösa kunnat lämna fas 3 och gått till riktiga heltidsjobb. Nio har timanställningar vid sidan av sin placering hos Prio1.

Den som är inskriven i Fas 3 har 20 dagars lov på ett år, men får inte åka utomlands under den tiden. Zaritha Pang önskar att Fas 3 kunde ersättas med riktiga jobb, eller åtminstone en riktig ersättning. Så länge hon är kvar i Fas 3 har hon 9 150 kronor i månaden att röra sig med. En sjukdag kan rasera hela ekonomin. Karensdagen gäller också för Fas 3:are.

– Det är jättemycket pengar. Man kan inte vara hemma.

– Jag hoppas verkligen att jag ska kunna få ett riktigt jobb.

Det är jättemånga som

är rädda att de ska få

ännu mer skit. Jag tror att det är så när man blir nertryckt hela tiden.”

Mer läsning

Annons