Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomidirektören tar sparkade Löfgrens jobb

GÄVLE
Ulf Gustafsson får nu det otacksamma jobbet att ro landstingets ekonomi i hamn. Den nuvarande ekonomidirektören ska nämligen kombinera sina vanliga sysslor med att vara tillförordnad landstingsdirektör. Detta tills landstingsledningen hittat en fast efterträdare till den sparkade Tommy Löfgren.

Annons
- Jag hoppas det blir så snart som möjligt. Jag har jobb så det räcker till, konstaterar han.
Landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, hoppas att man ska ha rekryterat en ny direktör som kan vara på plats i januari. En rekryteringsfirma har anlitats och jobbar för närvarande med uppdraget.
Anledningen till att Ulf Gustafsson går in i det här läget är att han kan landstingets organisation utan och innan, har den ekonomiska kunskapen och har varit med länge.
- Han har den kompetens som fordras för det här, säger Ingrid Liljegrääs.
Den viktigaste uppgiften han får sätta tänderna i är att fortsätta med omstruktureringen av vården i länet och se till att den ger de besparingar som politikerna räknade med.
Under våren stod det klart att neddragningarna av verksamhet vid Bollnäs sjukhus inte gett den snabba besparing man hoppades på. Förre landstingsdirektören Tommy Löfgren presenterade nya förslag om neddragningar vid Sandvikens sjukhus. Något som betraktades som politiskt omöjligt.
Plötsligt meddelade Ingrid Liljegrääs honom i mitten av juni att han fick sparken. I en tidigare intervju i GD sa hon att hon tvingats gå in och göra överprövningar när Tommy Löfgren inte tagit sitt fulla ledningsansvar, utan saknat full kontroll över händelser.
Nu återstår att se hur Ulf Gustafsson klarar uppgiften.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se