Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekonomiska brott i Brynäs?

GÄVLE
En av dem som fått ansvaret att få rätsida på Brynäs dåliga ekonomi misstänks själv bidragit till föreningens miljonunderskott. I förra veckan avstängdes en av klubbens tjänstemän från sitt jobb, misstänkt för att lurat Brynäs på stora belopp.

Uppgifterna från Brynäsledningen är hittills knapphändiga. Klubben gick i går själv ut med ett pressmeddelande om misstankarna mot mannen, men hur mycket klubben förlorat vill styrelsen inte säga.
- Det här försämrar vårt läge, men det är hanterbart, säger Anders Hedin, ordförande i Brynäs sedan i somras.
- Vi har det ju kämpigt med ekonomin. Varje krona är kännbar.
Samtidigt säger klubben att föreningens betalningsförmåga inte påverkas, åtminstone i nuvarande läge.

Redan avstängd
Hur de påstådda oegentligheterna har gått till vill klubbledningen inte heller berätta, men Brynäsledningen är så säkra på sin sak att mannen redan avstängts från sitt arbete. Någon av de närmaste dagarna kommer Brynäs att lämna in en polisanmälan mot tjänstemannen. Han kommer också att varslas om avsked.
De misstänkta oegentligheterna kommer i ett läge när klubben brottas med att försöka vända trenden i den egna ekonomin. Fjolårets underskott på sex miljoner kronor måste vändas till ett nollresultat om Brynäs ska klara sin licens, ett krav
för att få spela i den högsta divisionen även nästa
säsong.
Enligt Anders Hedin är underskottet nu drygt tre miljoner kronor, ett underskott som måste betas av fram till nästa halvårsskifte.

Kontroll
Det var i förra veckan som Brynäsledningen började misstänka att allt inte stod rätt till. En kontroll visade enligt klubbledningen att mannen använt föreningens pengar på ett otillbörligt sätt, under en ansenligt tid.
- Han har utnyttjat sin ställning i Brynäs, säger den nuvarande klubbdirektören och tidigare ordföranden, Roland Henning. Han tillägger att det bara är föreningen, och inte några sponsorer, som
har drabbats av oegentligheterna.
- Det här är inget som ska stjälpa klubben, men det är verkligen inget som Brynäs behöver, säger Roland Henning.
Enligt honom får den kommande polisutredningen visa hur stor omfattningen är och om det har pågått under ännu längre tid.
- Det känns väldigt tungt, särskilt när alla försöker jobba stenhårt med ekonomin, säger Anders Hedin.
- Idag känner man bara bestörtning. Nu måste vi komma över det här och gå vidare.

SVEN-OLOF EKMAN