Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekoodlare prisas

KUNGSGÅRDENEkologiska odlare prisades på onsdagen vid Hushållningssällskapet i Kungsgården.

Annons
Prisutdelare var Gunnar Björk.
Det är Kungliga skogs- och lantbrukarakademin som tilldelat Eva och Ola Fredlund från Valbo samt Lisbeth Wilhelmsson från Storvik stipendier ur A G Wiréns donationsfond.
- Det är inte ofta någon från de här trakterna får det priset, konstaterade Gunnar Björk, förutom Hushållssällskapets ordförande även före detta landshövding i Dalarna.
Lisbeth Wilhelmsson driver Gustavsängs grönsaker i Storvik och har arbetat fler år som frilandsodlare av ekologiska grönsaker. Numera koncentrerar hon sig på försäljning i egen gårdsbutik.
Hon har under flera år samarbetat med de andra pristagarna, Eva och Ola Fredlund och deras försäljningsbolag Jordnära produkter. De odlar ekologiska grönsaker i större skala och jobbar också för att stärka odlarnas positioner gentemot handeln.
- Förut var vi vanliga potatisodlare men det ha med tiden blivit ekologisk odling, säger Ola Fredlund.
Stipendierna - på fem tusen kronor vardera - delas ut av Kungliga skogs- och lantbrukarakademin efter nominering av hushållssällskapet.
KARIN BERGKVIST