Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ekosafari lockar britter

Fjärilar lockar ekoturister till Grinduga by. I lördags besökte för första gången en grupp engelsmän fjärilsvägen på kommersiell väg för att beskåda ovanliga arter.

– Jag har propagerat för fjärilsskådning under minst 15 års tid. Nu kommer vi att få se mer av det, säger fjärilskännaren Göran Sjöberg.

Den brittiska turistgruppen anlände i en chartrad minibuss på lördagsförmiddagen. I naturområdet längs den tre kilometer långa fjärilsvägen utanför Grinduga by strax sydväst om Furuvik, kunde de fem naturmänniskorna med kameror i högsta hugg beskåda ett 25–tal olika främmande fjärilsarter.

– Engelsmän har ett stort intresse för fjärilar, men det finns få arter i Storbritannien. Att den svenska faunan i övrigt är lik den engelska lockar engelsmännen just hit. Den svenska allemansrätten är också en bidragande faktor, säger fjärilskännaren Göran Sjöberg från Gävle.

Kommersiella fjärilsskådarresor till länder som Costa Rica, Malaysia och Ghana har sedan tidigare anordnats av engelska researrangörer. Men de svenska fjärilarna har gått de brittiska turisterna förbi. Tills i år.

Enligt naturguiden Daniel Green är den engelska gruppen, som just nu reser runt i landet under sju dagar, med om den första kommersiellt anordnade fjärilsresan i Sverige.

Fjärilsvägen utanför Grinduga var ett av resans givna besöksmål.

– Den biologiska mångfalden är stor och många av arterna vid fjärilsvägen är sällsynta i resten av Sverige och Europa. Det är just mångfald och ovanliga arter som britterna vill ha, säger Daniel Green.

Det är den kalkrika marken längs Gävle–kusten som indirekt är så gynnsam för de ovanliga fjärilarna.

Kalket ger ett naturligt skydd mot försurning och berikar växtlivet som de storbevingade insekterna lever på.

– Växterna och blommorna verkar bli mer aptitliga för fjärilarna. Eftersom dikena längs fjärilsvägen rensas först på sensommaren på gammaldags vis med lie ges fjärilarna ytterligare förutsättningar, säger Göran Sjöberg.

Göran Sjöberg, som själv var med och guidade under lördagens besök, har länge sett potentialen i den länsstyrelsefinansierade fjärilsvägen. När nu startskottet gått för svenska fjärilsresor är även Daniel Green övertygad om att området vid Grinduga by kommer att förbli ett turistmål för utländska besökare.

– Intresset utomlands är stort för den svenska naturen. Det är svårt att se fåglar under sommaren när de har slutat häcka. Genom fjärilarna förlängs turistsäsongen för naturintresserade. Det kommer absolut bli mer av det här, säger Daniel Green.