Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

El-in ska ta hand om lågenergilampor

Nu lanserar Gästrike Återvinnare en egen lösning för lågenergilampor och batterier: El-in, ett färgglatt plåtskåp som ska placeras ut i butikerna.

– Många butiker är redan intresserade, säger Anna-Carin Söderhjelm på Gästrike Återvinnare.

Lågenergilampor, glödlampor och elskrot innehåller många miljöfarliga ämnen, bland annat kvicksilver, och ska inte hamna i hushållsavfallet eller i glasinsamlingen. De ska lämnas till de bemannade återvinningscentralerna, något som inte alltid fungerar så bra.

– Vi märkte när vi gjorde avfallsplanen att många tycker att det är besvärligt att behöva åka till en återvinningscentral, så nu försöker vi göra något åt det, säger Anna-Carin Söderhjelm.

Lösningen blev El-in, ett särskilt skåp med luckor för lågenergilampor, glödlampor, batterier och smått elskrot.

Just nu tillverkas de första 20 skåpen.

– Det är ett sätt att öka tillgängligheten. Det ska bli enklare att göra rätt, säger Agneta Granström, som varit med att ta fram skåpet, som skiljer sig från de lösningar som finns i andra kommuner.

– Västerås har ett som heter Samlaren, men där kan man lämna allt farligt avfall, och vi vill ha ett för bara elavfall. I några kommuner har man hinkar i en vagn, men det tyckte vi inte var tillräckligt säkert. El-in är låsbart, säger hon.

Lysrör kan man inte lämna i El-in.

– Lysrören är helt enkelt för skrymmande och dessutom går de lätt sönder. Lågenergilamporna håller mycket bättre, det har vi testat, men lysrören måste man fortfarande lämna på en återvinningscentral, säger Agneta Granström.

Meningen är att El-in ska ställas i butikernas panthörnor. Gästrike Återvinnare står för skåpet, men butiken får bekosta tömningen.

– Coop är redan intresserade. Vi hoppas att vi ska kunna placera ut de första skåpen i januari, säger Anna-Carin Söderhjelm.

Lågenergilampor och lysrör som sorteras fel är ett allvarligt miljöproblem.

En enda lågenergilampa kan innehålla upp till fem milligram kvicksilver och ett lysrör upp till tio. Men allmänheten vet att de är farliga, säger Anna-Carin Söderhjelm.

– Senast när vi gjorde en enkät visste 98,5 procent hur de skulle sortera dem. Och när vi gjorde plockanalysen sist hittade vi ingen lågenergilampa i hushållssoporna. Det är ett gott tecken, säger hon.