Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elbilen – miljövänlig eller miljöbov?

Om alla Sveriges bensin- och dieseldrivna bilar ersattes med eldrivna bilar, hur mycket mer elenergi skulle vi behöver producera för dem?

Googlade frågan och det finns ingen absolut sanning. En som verkade trovärdig räknade ut att 24 terawatttimmar (Twh) elenergi skulle räcka för hela bilflottan. Han trodde att vi skulle kunna spara el som motsvarar det.

Forsmarks tre reaktorer producerade 2016 tillsammans 24 TWh. Tre kärnkraftverk behövs alltså för att försörja en svensk elbilspark!

Enligt en ny rapport sammanställd av IVL Svenska Miljöinstitutet för Energimyndighetens och Trafikverkets räkning är batteritillverkningen så pass energikrävande att elbilens klimatnytta delvis försvinner.

Summan av kardemumman: Om vi inte gör gigantiska elbesparingar så krävs ett nytt Forsmark med tre reaktorer. Till det kommer att tillverkningen av batterier till elbilar är så pass energikrävande att elbilens klimatnytta delvis försvinner.

Elbilen en gigantisk miljövinst? Eller?

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare