Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldprov för teaterelever

GÄVLE I taket röda trådar. På golvet sex unga karaktärer med olika mål. I kväll har teaterlinjens slutproduktion "Först föds man ju", premiär.

- Det handlar om ungdomar för ungdomar.
Det säger Jan Hermfelt som är lärare och har regisserat uppsättningen tillsammans med eleven Fanny Wallmo. De röda trådarna i taket ska stå för den övergripande symboliken i pjäsen.
- Trådarna står för våra kontakter, eller snarare brist på kontakter, säger Jan Hermfelt.
Han är den som valt ut manuset, och det är skrivet av danska Lina Knutsson, en av de mest spelade dramatikerna i norra Europa just nu. Men han är noga med att poängtera att det är eleverna som själva fått utforma framställningen. Själv har han bara stöttat dem.

All musik har skrivits av eleven Helena Kramer. Hennes insats är något som hennes klasskamrater vill lyfta fram.
- Jag har tittat på repetitionerna och suttit hemma vid pianot och tänkt. Sedan har jag försökt få det att stämma in, berättar Helena Kramer.
Handlingen kretsar kring sex ungdomar som alla söker nåt i livet, men de har olika mål. De bor i samma kvarter, men de har aldrig träffats.
- Det handlar om möten, och jag tror många kan känna igen sig. Det är inte så lätt att ta kontakt med människor, säger Jonna Ekström, en av skådespelarna.
Hon delar sin rollkaraktär Lis med Sophia Wilger, och hon tycker om sin roll.
- Det är en rolig roll, men på ett sätt svår. Men man utvecklas, säger hon.

Alla elever s om läser tredje och sista året på teaterlinjen har varit delaktig i produktionen. Halva klassen står på scenen, och den andra halvan är ansvariga för scenografin. I vår sätts en musikal upp som en andra slutproduktion, och då kommer eleverna att växla uppgift så att scenograferna blir skådespelare och tvärtom.
Repetitionerna har pågått sedan september, och eleverna har lagt ner sex till sju timmar i veckan. Nu inför premiären har det blivit mer.
Fem föreställningar kommer att ges förutom de två genrepen, men det har inte sålts så många biljetter ännu.
- Det är mest föräldrar och släkt som köpt biljetter hittills, men vi hoppas på fler, säger Sara Berger, en av scenograferna.
Karin Forslund