Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eldsjäl fick Sandvikens kulturpris

SANDVIKENBörje Larsson, Österfärnebo, får Sandvikens kommuns kulturpris 2002.

- Jag är både glad och tacksam över utmärkelsen, sa Börje. Nu ska hustru Inger och jag åka till Prag i vår för en del av priset.
Kulturpriset är på 25 000 kronor och kommer att överlämnas den 15 november i Högbo.
- När jag fick höra att jag fått priset krävde jag att frugan Inger också skulle få vara med på middagen, menade Börje. Det är i alla fall hon som ställt upp och haft marktjänsten under de 40 år vi bott och varit verksamma i Österfärnebo.

Idrottshall
Men den bästa presenten ser ut att komma lite senare. Frågan om en idrottshall i Österfärnebo tas upp i kommunfullmäktige och det är något som innevånarna på orten gått och väntat på under många år.
- När sommaridrotterna tar slut sista september har ungdomen ingenting att aktivera sig med rent idrottsligt under sex-sju månader, förklarade Börje Larsson. En hall har under många år stått högt på prioriteringslistan och får vi bara hjälp med investeringen kommer hallen säkert att drivas av ortsbefolkningen.
Under årens lopp har Börje haft många järn i elden. Förutom att han kom till orten som skolkantor och hade många körer och pianoelever var han också politiskt aktiv och enligt honom själv kanske slutade han några år för tidigt.
Han var med och startade fritidsgården Fernan, höll tillsammans med Inger i simundervisningen under 20 år.
- Vi fick simma trots att det bara var 14 grader i vattnet, minns Maria Westlund, i dag ledamot i den nämnd som utsåg Börje Larsson till kulturpristagare.
Börje Larsson startade också Fernebo Tennisklubb, har varit ordförande i ÖFIF, arbetat för att rädda Mattöns missionshus, varit med i myggprojektet och drivit hallfrågan.
Ja, Börje har onekligen varit en stor eldsjäl.
Faktum är att han sökte stipendium redan för 15 år sedan.
- Men du har fått stå på tillväxt sedan dess, skämtade Sven-Olov Sundqvist, ordförande för Kultur och fritid.

Sex stipendiater
Sex stipendiater som gjort förtjänstfulla insatser belönas också med 6 000 kronor var.
Dessa är Nina Sundin, biokemist, Lena Rogell, framgångsrik i telemarksporten, Lena Glimmerbäck, arbetar med stationshuset i Storvik, Mikael Nykäsenoja, kulturarbetare och speleman, Eskil Jansson, eldsjäl i Skridskoklubben och oersättlig vaktmästare på Norra IP, Lennart Brewitz, som värnat om Jäderfors och Ovansjö.

JÖRGEN LARSSON