Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Electroengine lämnar Gävle med konkurs

Electroengine har lämnat Gävle för gott. I förra veckan försattes det lokala Gävlebolaget i konkurs, och nu är all verksamhet flyttad till Uppsala.

– Vi har försökt att hitta lösningar, men det finns ingen grund för att driva det vidare, säger Thomas Bergfjord, vd för moderbolaget Electroengine.

Konkursen genomfördes på egen begäran, några månader efter det att Electroengine offentligt gick ut med sin berättelse om hur företaget lockats till Gävle, med i deras ögon falska förespeglingar.

Projekt som skulle drivas i Gävle, alla med inriktning på att göra olika fordon eldrivna, skulle få miljonstöd via en nyetablerad projektarena.

Arbetet med att bilda den organisationen drevs via Teknikparken, men det drog ut på tiden och någon projektarena har ännu inte sett dagens ljus.

Electroengine satsade stora pengar på verksamheten i Gävle, men fick bara en liten del av de stödpengar företaget räknat med och valde till slut att gå till kronofogden och kräva Teknikparken på betalning för fakturor på drygt två miljoner.

Under tiden har verksamheten i Gävle sakta trappats av. När konkursen beslutades var alla utom två anställda i Gävle redan uppsagda.

– Konkurs är förstås ett laddat ord, men det fanns ingen annan lösning. Nu blir de anställda ändå skadeslösa, säger Thomas Bergfjord.

För några har det funnits ett erbjudande om att fortsätta jobba i Uppsala, där företaget har sin huvudverksamhet.

– Det finns ett erbjudande, men många har redan hittat jobb i Gävle, säger Thomas Bergfjord.

För Electroengine är ärendet nu helt en juridisk fråga. Teknikparken har bestridit fakturorna och ärendet ligger nu hos tingsrätten.

Om Electroengine också ska begära skadestånd för investeringskostnaderna i Gävleäventyret är inte avgjort.

– Det är en bedömningsfråga. Vi har inte tagit ställning till det, säger Thomas Bergfjord.

Frågan är vem företaget i så fall ska stämma. När Electroengine etablerade sig i Gävle var Gävle kommun, Region Gävleborg och länsstyrelsen alla inblandade i förberedelserna, medan själva genomförandet överläts på Teknikparken och vd:n Stefan Klahr.

Kommunen och Region Gävleborg svär sig fria från ansvar och Teknikparken uttalar sig inte alls, med hänvisning till att frågan nu förts upp på juridisk nivå.

I juni ska kommunfullmäktige ha en allmän diskussion om hur Gävle kommun tar emot och stöttar nya företag, på förslag från Moderaterna i kommunen. Partiets oppositionsråd, Inger Källgren Sawela, tycker fortfarande att det är angeläget att reda ut vad som gick snett i kommunikationen med Electroengine.

– Jag tycker inte att vi har gjort det vi har kunnat för att ta hand om dem.