Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elevens val är magisterns bröd

Den vedeldade stenugnen sprider värme, degblandaren går och ett efter ett läggs de kruskavlade knäckebröden fram för gräddning.
Brödbak står på schemat för Solängsskolans elever.

Annons

Ett gäng åttor och en kille från sjuan har hemkunskap som elevens val och den här dagen är de hembjudna till sin lärare Håkan Hjort för att baka bröd i hans stora stenugn.

– Jättemysigt, tycker Linda Larsson där hon står och ordnar med de utkavlade degbitarna.

Hon har alltid gillat att baka och laga mat och bakar gärna hemma också. Men knäckebröd har hon aldrig gjort förr. Att få baka här, med den stora vedeldade stenugnen, är en helt annan sak än att vara i skolan, tycker hon.

Några elever kavlar ut Karlholmsknäckebröden medan andra håller koll på degen i blandaren. Arbetet flyter på och alla verkar veta vad de ska göra. Det börjar dra ihop sig till gräddningen och snart turas de om att skjutsa in och passa bröden i ugnen.

Ugnen har Håkan Hjort låtit bygga i sitt hus i Strömsbro som tidigare varit såväl bageri som jästfabrik och senapsfabrik. Brödbakning är ett stort intresse som han har med sig sedan uppväxten på Donsö i Göteborgs skärgård. Där bakades det mycket och receptet på de bohuslänska brödkakorna som eleverna ska göra efter knäckebröden kommer därifrån.

Mellan 300 och 400 grader varmt är det i ugnen. Han började förbereda gräddningen kvällen innan och har varit uppe och eldat ett par timmar på morgonen. Snabbt blir de tunna kakorna klara på täljstenen och ett efter ett läggs de nygräddade bröden till svalning. Gräddningen tar tid och några får rycka ut och kavla om bröden som väntar för att de inte ska bli för bubbliga i ugnen.

– Håkan, Håkan, Håkan, hörs det bortifrån degblandaren.

Tre av killarna har misslyckats med att hälla allt mjöl i bunken och en hel del har hamnat på golvet.

– Håkan, du städar väl här sen va? säger Simon Koller.

Han bakar ofta hemma och gillar att laga mat, men tänker sig det inte som yrke i framtiden.

Håkan Hjort går upp till sig och hämtar smörknivar och eleverna fixar kaffe, choklad och te. Det är dags för provsmakning.

Och resultatet får gott betyg.