Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever röstar om EMU

GÄVLE
Eleverna i årskurs åtta på Solängsskolan har inte rösträtt.
Men i går fick de ändå möjligheten att tycka till i EMU-frågan när skolan arrangerade ett eget val.

- Jag har röstat ja. Det är bra för Sverige om vi går med, säger Emil Smiding.
Han och kompisarna Adrian Molin och Simon Samuelsson tycker alla likadant. Det är dags för Sverige att ta nästa steg efter EU-medlemskapet, nämligen det in i valutaunionen.
- Jag tror att kronan kommer att sjunka mycket om vi inte går med, säger Simon Samuelsson.
Av helt annan åsikt är Sofia Åström och Evelina Nilsson. Båda två valde att lägga en nej-sedel i valurnorna under gårdagen.
- Det blir mycket krångligare att räkna pengarna och sedan sägs det att allt kommer att bli mycket dyrare, säger Evelina Nilsson.

Krångligt att växla
Sofia Åström kan bara komma på en fördel med att gå med - att hon inte skulle behöva krångla med att växla pengar inför resor till andra EMU-länder.
- Men det är ju det som är kul med att åka utomlands, säger Evelina Nilsson.
För- och nackdelarna med EMU har eleverna diskuterat på lektioner, raster och hemma vid köksbordet med familjen.
Och oavsett vad de har kommit fram till så är de överens om en sak. De hade inte tackat nej till att få rösta om EMU på riktigt.
- Visst hade man velat få vara med och bestämma, säger Emil Smiding.
Hur slutresultatet i Solängsskolans omröstning blir återstår att se. I dag ska fler klasser lägga sina röster och först därefter kan "valförrättarna" meddela om det blev ett ja eller ett nej.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se