Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elever stod upp för fordonsprogrammet under kommunfullmäktige

Fordonsprogrammet på Bessemersskolan är hotat.
Att det är ett av de dyraste programmen, färre elever och renoveringsbehov har väckt tanken om att slå ihop påsarna med Gävles program.
Men nu ryter elever ifrån och ställer samtidigt en relevant fråga.
– Garanteras en minst lika bra utbildning i Gävle? frågade Benjamin Lyngmo under måndagens kommunfullmäktige.

GD berättade i februari att fordonsprogrammet på Bessemersskolan var hotat. Anledningen är vikande elevunderlag och ett stort behov av att rusta lokalerna.

Läs även: Fordonsprogrammet i Sandviken hotas av nedläggning – måste utredas: "Behöver utbilda till lägre kostnad"

Antalet elever som antagits till utbildningen inom fordons- och transportprogrammet har halverats under de senaste åren. De senaste två åren har 24 elever per år börjat utbildningen jämfört med 48 elever tidigare år.

– Vi måste utreda om utbildningen kan göras på ett annat sätt. Vi behöver utbilda till en lägre kostnad, sade Inger Norman, skolchef i Sandvikens kommun, till GD i februari.

Renoveringen av lokalerna i Bessemersskolan skulle uppskattningsvis kosta runt 20-25 miljoner kronor. Att utrustningen samtidigt behöver moderniseras gör det inte billigare.

Därför vill kunskapsförvaltningen titta på möjligheten att samarbeta med fordonsprogrammet i Gävle. Den utredningen blir klar under veckan, men redan på måndagen var det flera elever som markerade sitt ogillande kring tanken över att behöva åka till Gävle i stället för att kunna fortsätta sin skolgång i Sandviken, framför allt för de ungdomar som bor ute i kommundelarna.

– Om vi måste åka in till Gävle så blir det för många byten, för långa resor och det resulterar i för långa arbetsdagar. Vi måste ha ett liv utanför skolan för att klara skolan, sade Isabelle Olsson som går andra året på fordonsprogrammet, under allmänhetens frågestund på måndagen. Tillsammans med tre studiekamrater ställde hon frågor till kunskapsnämndens ordförande, Signe Brockman, S.

Svaret på Benjamin Lyngmos fråga, om eleverna kan garanteras en minst lika bra utbildning i Gävle som i Sandviken, var inte direkt lugnande för dem.

– Det kan jag inte svara på i dag, men det finns med i utredningen, svarade Signe Brockman.

Eleverna var inte bara missnöjda med det och sade efteråt att de inte tyckte att de fått några svar.

– Det är ett hopplöst fall, säger Isabelle Olsson.

– Känslan är att de inte tar oss på allvar, säger Linnéa Olofsson, som går andra året på fordonsprogrammet.

Ingen av eleverna ser hur ett byte till Gävle skulle kunna fungera. De säger också att elever som går både första och andra året funderar på att hoppa av utbildningen om det blir aktuellt med en flytt.

– Det blir svårt att starta om mitt i utbildningen, säger Victor Sjöström, som går andra året andra året på fordonsprogrammet.

Linnéa Olofsson säger att både elever och lärare på fordonsprogrammet känner varandra, att de är som en familj. Det är en av anledningarna till den oro eleverna nu känner.

– De utreder om de ska lägga ned ett program som de vet fungerar för att flytta oss till någonting som ingen vet hur det fungerar. Det kommer bli en hemsk stress om vi ska flytta.

De har svårt att se hur de skulle kunna få en lika bra utbildning i Gävle, eftersom att fler elever ska samsas om lärarnas uppmärksamhet, något som blir märkbart.

– Vi som går transportinriktningen kommer inte få lika mycket tid att övningsköra, det blir ju fler som ska samsas om tiderna, säger Johanna-Louise Hansson, som går andra året på fordonsprogrammet.

Efter allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige gick Signe Brockman ut för att prata med elever och lärare. Hon menar att det är viktigt att se till elevernas bästa, oavsett vilket program det handlar om.

– Det betyder inte att fordonseleverna går först, utan alla elever. Men naturligtvis måste vi ta speciell hänsyn till de här eleverna, beroende på hur vi beslutar. Så att vi löser det på ett bra sätt.

Idén till att utreda frågan om fordonsprogrammet kommer från Signe Brockman och förvaltningen. Frågan lyftes när det stod klart att lokalerna behöver rustas och nya maskiner behöver köpas in.

När det sedan blev känt att en utredning skulle göras togs det emot med oro bland eleverna. Något Signe Brockman säger att hon förstår och säger att hon ser väldigt allvarligt på att elever funderar på att hoppa av om det blir en flytt till Gävle.

Men än är ingenting klart. Även om tjänstemännens förslag blir att lägga ned programmet i Sandviken och flytta eleverna till Gävle, är det inte säkert att nämnden går på den linjen.

– Det behöver inte bli så.

Den 30 mars ska kunskapsnämnden ta beslut om fordonsprogrammets framtid.