Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna gillar projekt

SANDVIKSandvikens första gymnasiefriskola har varit i gång i drygt en månad.

Elevernas betyg: Jättekul och lärorikt att jobba i projekt, skönt att vara på en liten skola, men jobbigt med åttatimmarsdagar.
Sedan starten i augusti har en sjundedel av eleverna hoppat av.
- För flera har det handlat om att de inte riktigt gillade skolans tekniska inriktning. Inför nästa år måste vi bli bättre på marknadsföringen så att eleverna som kommer hit är mer förberedda, säger skolans rektor Mattias Andersson.

Byggarbetsplats
Göranssonska skolan ligger inte långt från Jernvallen, i södra delen av Sandviks industriområde.
Utifrån ser skolan fortfarande mest ut som en byggarbetsplats. Det snickras på taket och entrén är provisorisk.
Vi går in och möts av stora, ljusa och halvtomma ytor. Soffgrupper och kaffeautomat har ännu inte kommit på plats. Först ska elevrådet få säga sitt.
I en liten sal har en lärare genomgång med omkring 15 elever. De ska sätta i gång med ett projekt: att tillverka en ljusstake i rostfritt stål.
- Vi har fram till jul på oss, berättar Henrik Lissåker och visar en tidsplan.

Rapporter
- Nu håller vi i vår grupp på och försöker komma överens om en schyst design för vår ljusstake. Sen ska varje person tillverka två stycken i verkstan och så ska vi skriva rapporter och så, fortsätter han.
På Göranssonska skolan handlar mycket om projekt. Olika ämnen, som engelska, ekonomi, matte och materialkunskap, integreras när exempelvis en ljusstake ska tillverkas.
Henrik Lissåker gillar det arbetssättet.
Han har redan gått ett år på Bessemergymnasiet men hoppade av och sökte till Göranssonska.
- Jag såg det som en chans att vara med och starta upp min drömskola. Eftersom den är helt ny och vi är så pass få elever så kan man påverka ganska mycket, säger han.
Göranssonska skolan har snabbt fått rykte om sig bland Sandvikens elever som en väldigt tuff skola. Åtta timmars arbetsdag, färre och kortare lov avskräcker många.
Christine Enerhall som bor i Ockelbo åker hemifrån sju på morgnarna och kommer sällan hem före sex. De långa dagarna är jobbiga, men annars håller hon inte med om Göranssonska skulle vara ovanligt tufft.
- Det är ju inte så att man har entimmeslektioner från morgon till kväll. Ofta har vi rätt långa pass som börjar med en genomgång. Sen får vi sitta vid våra datorer och arbeta och så tar man rast när man känner att man behöver det. Det är rätt fritt, säger hon.Skolan drivs av Sandvik Utbildnings AB, ett bolag som ägs gemensamt av Sandvikens kommun och Sandvik.
Sandvik har byggt om en gammal industrilokal till skola för 60 miljoner kronor.
I dag har skolan 45 elever i årskurs ett och fyra lärare. När skolan är helt utbyggd räknar man med totalt 192 elever och ett 20-tal anställda.
Det specialutformade tekniska programmet har en produktions- och en ingenjörsinriktning. I båda inriktningar ingår 20 veckors praktik på Sandvik, varav tre veckor utomlands.
Eleverna läser 3 400 gymnasiepoäng. Vanliga gymnasieprogram är på 2 500 poäng.
Sandvik räknar med att eleverna på skolan ska kunna fylla framtida rekryteringsbehov.