Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eleverna som inte kammar noll efter skolan

Ungdomsarbetslösheten ökar, men läget är inte hopplöst överallt.
Att få jobb direkt efter studenten är vanligt för eleverna på Polhemsskolans frisörprogram.
– 12 av 16 i min klass har fått jobb, säger Isabell Källberg.

Annons

– Det känns jättebra. Att våra studenter ska få jobb är ju precis det vi vill, säger Ewa Marja Andersson, som är ansvarig för frisörutbildningen.

Isabell Källberg håller med.

– Hur bra som helst, vi är verkligen grymma tycker jag! Ibland är det så himla många som klagar på hur svårt det är att få jobb, säger hon.

Med två månader kvar till studenten är Isabell Källgren redan timanställd på salongen CaBri i Gävle.

– Jag gjorde klart mina arbetsplatsförlagda undervisningstimmar för två veckor sedan, för att jag jobbat extra på loven, så sedan förra veckan är jag timanställd. Det känns bra att redan ha fått in en fot i frisöryrket, säger hon.

Trots att hon inte tänker ta gesällprov förrän nästa år har hon redan egna tidsbokade kunder och berättar att det finns mycket att göra hela tiden.

– Jag trivs hur bra som helst. Kommer bra överens med alla som jobbar här, och så har vi kul tillsammans, säger hon.

Två av hennes klasskamrater har också fått jobb i stan. Tre andra har fått jobb i Sandviken och en i Valbo. Resten har hamnat på sina hemorter, exempelvis Söderhamn och Bollnäs.

Isabelle Källgren tror att det borde vara efterfrågan på frisörer på arbetsmarknaden eftersom så många fått jobb. Annars är det, enligt Ewa Marja Andersson, bra utbildning och duktiga elever som är nyckeln till framgång. Alla arbetsplatsförlagda undervisningstimmar, och den nära kontakten med branschen, är betydande.

– Vi har väldigt duktiga elever som är ambitiösa och vill framåt i sitt yrke. Och det är lätt att få ut dem i branschen, för vår utbildning har bra rykte. Kursinnehållet är riktat mot branschen och eleverna får utmaningar hela tiden, vilket ger resultat, säger Ewa Marja Andersson.

Isabell Källgren ser även en annan anledning.

– Folk går och klipper sig även om de har dåligt ställt, och när man vill unna sig någonting är det perfekt att gå till frisören, säger hon.

Denna årgång är inget undantag. Ewa Marja Andersson brukar alltid vara nöjd med sina duktiga studenter.

– Det känns jättebra! Det finns inget roligare än att se att det gått bra för elever på TV, på scener, i salonger eller som utbildare.

– Vi har folk över hela Sverige, och ett par stycken i varje avgångsklass brukar till och med få jobb utomlands, säger hon.