Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elfbrink

köpmansfamilj med stort inflytande i Gävle på 1800-talet. Liksom släkten Elfstrand emanerade Elfbrinks från bondesläkten Danielsson i Västanå, Älvkarleby (då stavat Elfkarleby).
  1. Olof (1773-1835), brukspatron på Mackmyra bruk, gift med Ulla Elfstrand. Född i Älvkarleby, son till bonden Daniel Nilsson i Västanå, vars farbror Daniel Danielsson blev stamfar för släkten Elfstrand. Olof Danielsson kom till Daniel Elfstrand D:sons firma, avancerade och blev 1802 kompanjon i firman. Då han var intresserad av järnhantering köpte han för egen del i början av 1800-talet Mackmyra bruk och Valbo masugn. Ordförande i Borgerskapets 24 äldste 1822-1833 och i Handelssocieteten 1825-1835. Han blev kommerseråd 1826, var ledamot av Sofia Magdalena kyrkoråd och en av grundarna till Ennes-Elfbrink-Elfstrandska Lancasterskolan.
  2. Wilhelm (1813-1870), son till Olof (1), brukspatron, skeppsredare, chef för handelshuset Elfbrink & Luth. En av Korsnäs AB:s grundare. Svenskt biografiskt lexikon; Elfstrand, P: Till person- och släktkrönikan i äldre tid (ingår i Ur Gävle stads historia).