Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin, 16 år, dog av en astmaattack

Det var en svår astmaattack som orsakade 16-åriga Elin Wahlgrens död i somras. Attacken tros ha utlösts av ett flertal faktorer, bland annat förkylning och allergi.

Det var den 23 juli i år som Elin Wahlgren från Valbo plötsligt fick svårt att andas. Hon fördes till Gävle sjukhus men trots två dagars intensivvård gick det inte att rädda hennes liv. Den 25 juli var hon död.

Först misstänktes hennes jordnötsallergi vara orsaken och det första beskedet från sjukhuset var också att hon dött till följd av en kraftig allergisk reaktion. Men några spår av jordnötter hittades aldrig i maten hon ätit.

Fortsatta analyser har istället visat att den direkta dödsorsaken var en akut astmaattack. Hennes allergier kan dock ha bidragit till att astmaattacken blev så svår. Blodtester visade också på en viss känslighet mot det vegetariska livsmedlet quorn, som var en del av den sista måltiden Elin Wahlgren åt.

– Det kan också ha bidragit. Men det var ingen ren allergireaktion, utan en astmaattack. Det är en skillnad där, säger Fredrik Hedborg, överläkare på barn- och ungdomssjukvården på Gävle sjukhus.

Utöver det var Elin Wahlgren förkyld vid tillfället och när hon väl fått astmaattacken så hade hon inte direkt tillgång till sin astmamedicin. En hel rad olyckliga omständigheter ledde alltså fram till hennes död.

Enligt Fredrik Hedborg kan det också vara svårt för den som har kronisk astma, vilket Elin Wahlgren hade, att veta exakt hur drabbad man är.

– Ibland kan det vara så att man glider in i sjukdomen utan att märka det. Man kan ha mer besvär än man tror, säger han.

Elins mamma Ann-Sofie Wahlgren säger att det är skönt att ha fått ett besked om vad det var som orsakade hennes dotters död.

– Nu slipper jag själv gå och grubbla över det här, som jag har gjort en hel del.

Elin Wahlgren blev 16 år.