Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ellinor från Valbo leder S-kongressen

SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson, ursprungligen från Valbo, är med och leder Socialdemokraternas fem dagar långa partikongress i Göteborg.

Ellinor Eriksson bor numera i Stockholm, men är uppvuxen i Valbo. Hon är en av sex ordföranden som turas om att leda S-kongressen som på onsdagen inleddes på Svenska Mässan i Göteborg.

Hur kommer det sig att du fick uppdraget?

– Det var Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin som ringde och frågade om jag ville vara ordförande. Oftast tidigare har det varit de med lång och gedigen erfarenhet av partiarbete som fått vara ordförande. Den här gången är det mer blandat, vilket jag tror är ett led i att visa att vi är ett framtidsparti.

Hur känns det att leda kongressen?

– Jag måste ha varit lite naiv när jag sa ja. Då kändes det bara kul och spännande, men i dag när jag satt på scenen fick jag lite svindel och pirr i maggropen. Tusentals personer var på plats vid invigningen.

Hur har du förberett dig?

– Nästan som plugga inför en tenta. Man får sitta och läsa göra små anteckningar. Nu sitter jag – någon kanske tror jag galen – och pratar för mig själv och säger "Är kongressen redo gå till beslut?".

Vad ser du fram emot mest under kongressen?

– Även om jag är ordförande har jag svårt att helt lämna rollen som SSU:s förbundssekreterare. SSU:s viktigaste fråga på kongressen är en 90-dagarsgaranti mot ungdomsarbetslösheten. Jag tror att vi kommer att vinna den frågan, säger Ellinor Eriksson.