Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellinor ny i SSU-toppen

I går eftermiddag valdes Ellinor Eriksson till ny ordförande för Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU. Samtidigt meddelade S-ledaren Håkan Juholt att partiet skänker 100 000 kronor till förbundets insamling för Utöya. Ny förbundsordförande blev Gabriel Wikström.

Annons

23-åriga Ellinor Eriksson från Valbo har varit ledamot i SSU:s förbundsstyrelse sedan 2007. Hon har även suttit i kommunfullmäktige och i bygg- och miljönämnden i Gävle. Idag bor hon i Stockholm och studerar till psykolog.

– Det känns fantastiskt roligt att bli vald till ny förbundssekreterare. Det är nog ett av de finaste uppdrag man kan ha som ung politiker. Att stå upp och prata inför hela kongressen är bland det roligaste jag gjort i hela mitt liv, att känna publikens stöd var verkligen häftigt, säger hon.

Ellinor tillträder som ny sekreterare redan när SSU-kongressen avslutas på fredag, och kommer att sitta på den posten i två år.

– Ikväll firar jag på bästa möjliga sätt, genom att sitta och förhandla välfärdsprogram. Men imorgon blir det dans, säger hon när GD når henne på onsdagskvällen.

Gabriel Wikström, 26 år från Västerås, gick med i SSU redan som 13-åring och efterträder nu Jytte Guteland på posten som förbundsordförande.

– Jag känner mig hedrad, stolt och överväldigad. Det är mycket känslor på en och samma gång, sade han.

Han studerar på politices kandidatprogrammet, där bland annat statsvetenskap och nationalekonomi ingår, vid universitetet i Uppsala. Sedan 2007 har han suttit i SSU:s förbundsstyrelse.

– Nu måste vi börja prata politik, börja prata om de stora samhällsproblemen som människor upplever i sin vardag, sade han.

Säkerheten på kongressen i centrala Stockholm är skärpt efter terrordåden i Norge. De inpasserandes väskor genomsöktes noggrant.

Håkan Juholt hade planerat att inleda sitt tal på onsdagseftermiddagen med att prata om händelserna i Norge, men frångick manus.

– När jag gick upp där och såg alla dessa ungdomar så kände jag att nej, sorgen har sin tid. Den får inte förlama oss. Nu ska vi gå framåt och tala om framtiden, sade han.

Mer läsning

Annons