Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elmarknaden funkar - för producenterna

Annons

Sinikka Bohlin och Ann-Kristine Johansson, S anser att elmarknaden inte fungerar som det är tänkt och att det är en fråga för hela Norden

Åter igen får vi uppleva astronomiskt höga och orealistiska priser på den fria nordiska elmarknaden. Höga priser under så lång tid kommer utan tvivel att påverka de enskilda hushållens ekonomi, men också ställa till bekymmer för vår energiintensiva industri. Ett steg i rätt riktning vore att öppna upp den nordiska elbörsen NordPool för granskning.

Vi har under flera år nu haft en liberal gemensam elmarknad i Sverige, Danmark, Norge och Finland – så kallad Nordpool. Avsikten har varit att den fria marknaden skulle bland annat gynna elkonsumenter genom lägre priser. I Nordiska rådet har vi flera gånger fått löften av våra energiministrar om att marknaden utvecklas gynnsamt och att så kallade flaskhalsar i transmissionsnätens överföringskapacitet skall avvecklas genom gemensamma investeringar i nätet. Om vi överhuvudtaget skall kunna tala om en gemensam elmarknad, är förutsättningen naturligtvis att elektriciteten kan flyta fritt mellan producenter och konsumenter, med andra ord att efterfrågan kan möta utbudet.

Självfallet är vi medvetna om den extremt kalla väderleken i år, och att några kraftverk har stått stilla eller har kört med nedsatt kapacitet på grund av underhållsarbete. Men t ex forskare har ifrågasatt, om dessa ännu mer extrema priser på elmarknaden inte också kunde vara påverkade av att vissa producenter kunnat spekulera och till en viss grad utnyttja den monopolliknande situationen och därför inkassera vinster genom att pressa upp elpriserna. Med andra ord har inte marknaden fungerat som det var tänkt.

I Danmark har man nyligen offentliggjort en rapport, som visar att elpriserna har stigit markant under de tio år som systemet funnits. Hushållen har fått uppleva en prisstegring på 107 procent sedan 1998, medan de stora industrierna har mött prisökningar på 60 procent. Man kan fråga om marknaden fungerar? Ja, men bara för producenterna.

I januari presenterade Sven-Olof Fridolfsson och Thomas Tangerås från Institutet för Näringslivsforskning Nordiska rådet sin undersökning, där de påpekar behovet av t ex större öppenhet av prisutvecklingen på den nordiska elbörsen Nordpool.

Nordiska rådet har ställt en fråga till de nordiska ländernas regeringar, dels om de är beredda att skapa en större öppenhet och dels om vill överväga ett system, där man i förväg informerar varandra om planerade större underhållsarbeten, vilka kan betyda bortfall av elproduktion.

Vi menar att detta är en viktig fråga för hela Norden. En större tillgång till information är samtidigt en förutsättning för att öka konsumenternas och näringslivets tilltro till elmarknaden. Vi måste kunna kräva ett mer transparent system – något som i övrigt finns på andra av världens elbörser.

Nordpool ägs gemensamt av de fyra statsägda systemoperatörer i Norge, Sverige, Finland och Danmark, nämligen Statnett, Svensk Kraftnät, Fingrid och Energinet, så frågan är i hög grad politiskt relevant.

Kära nordiska regeringar! Vi ser fram emot ett positivt svar på våra frågor.

Ann-Kristine Johansson, S

Sinikka Bohlin, S

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons