Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elrullstol skenade nedför backe

GÄVLEMitt i en brant backe slutade bromsen fungera på Ingrid Nordströms elrullstol.Hon kraschade in i en bom i slutet på backen och skadade sitt opererade ben.

- Den bromsade inte ett dugg. Den bara rusade ner mot bommarna, säger Ingrid Nordström som fortfarande är chockad efter olyckan.

Det var förra onsdagen som hon skulle till apoteket i Bomhus, och tog en annan väg än hon brukar. Hon visste inte att gångbanan slutade i en brant backe med bommar längst ner.
Efter en kurva i nedförsbacken slutade elstolen plötsligt att bromsa, och Ingrid Nordström störtade hjälplöst ned mot bommarna. I paniken satte hon ner sitt skadade ben i marken, men lyckades få upp det igen innan hon träffade bommarna.

-Som tur var kilade jag in stolen mellan stolparna så det vart tvärstopp, Annars vet jag inte hur det hade slutat, säger Ingrid Nordström.

När hon samlat sig något efter olyckan ringde hon sin son som hjälpte henne hem.

Hänt tidigare
Men när hon ringde hjälpmedelscentralen för att berätta om olyckan kom nästa chock.

-Jag fick beskedet att de är lite opålitliga, de här trehjulingarna. "Åker du i en kurvig backe blir det snett, och då händer det här", fick jag höra säger Ingrid Nordström och fortsätter.

-Jag tyckte att det var så hemskt när de sa det. "De gör så här".

Eva Bäcksin, hjälpmedelskonsulent på hjälpmedelscentralen känner till Ingrid Nordströms olycka.

-Vi har varit med om det här förut på den modellen. Det är en trehjuling som Ingrid har. Om du åker i en allt för brant backe där det är kurvigt kan ena hjulet släppa en kort stund, och då slår motorbromsen ur, säger Eva Bäcksin.

Hon menar att Ingrid Nordström har informerats om att stolen kan tappa bromsförmågan i en sådan här situation.

Men det hävdar Ingrid Nordström bestämt att hon inte har fått. Och i hennes instruktionsbok till stolen står ingenting om det. Bara att stolen kan välta om man kör för fort i en kurva.

- Det är väl ganska självklart eftersom det är en trehjuling, säger Ingrid Nordström syrligt.

Bara motorbroms
Motorbromsen är den enda bromsen som finns på elstolen. Men i Danmark är reglerna annorlunda. Där har samma typ av elstol en handbroms.

På Hjälpmedelsinstitutet i Stockholm provar man ut de hjälpmedel som används på svenska marknaden. Där har man inte hört om problemet med att motorbromsen kan sluta fungera. Men man har diskuterat frågan om handbroms.

-Vi har resonerat som så att för att kunna använda en handbroms krävs en viss handstyrka som kanske inte alla brukare har. Om man har en handbroms som det visar sig att man inte klarar att använda skulle den invagga brukaren i en falsk säkerhet, säger Östen Säfvelin på hjälpmedelsinstitutets provningssektion.

Ingrid Nordström har fortfarande så ont efter olyckan att hon inte kan sätta sig ner. Men även om hon blir bättre vågar hon inte använda sin elstol igen.

-Nej, jag har sagt ifrån att jag inte vill köra den om jag inte får en handbroms, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST