Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsa – årets Agnes-pristagare

Årets vinnare av Agnes-priset är den 17-åriga Valbotjejen Elsa Scharin. Med ett personligt språk utforskar hon gränslandet mellan mystik och verklighet.

Priset överlämnades av Gefle Dagblads kulturredaktör Gunilla Kindstrand vid gårdagskvällens ceremoni på Stadsbiblioteket. Hon jämförde vinnaren med ingen mindre än Agnes von Krusenstjerna.

– Precis som du ställer Agnes frågan om vad det är vi ser, vad som egentligen är verkligt, sa Gunilla Kindstrand berömmande till Elsa Scharin.

Hon fick priset för sitt personliga och konsekventa berättande. Enligt juryn är Elsa Scharins novell det hittills bästa bidraget i tävlingens historia.

Att bli jämförd med Agnes von Krusenstjerna är givetvis något stort.

– Jag är oerhört hedrad. Jag skrev mycket när jag var yngre, men nu blir det mindre för att skolan tar så mycket tid. Jag har inte tänkt på att jag kan bli författare, men nu när jag har fått priset och all uppmuntran är det klart att jag funderar på det, sa Elsa Scharin.

Priset på 1 000 kronor delas varje år ut av Agnes von Krusenstjerna-sällskapet.

Det är gymnasieelever i Gävleborg som kan delta i tävlingen med sina dikter eller noveller.