Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsanerat hus snart redo för provboende

GÄVLEI mitten av augusti flyttar den första hyresgästen in i det elsanerade huset på Kvarnvägen i Valbo. Tre personer finns nu med på en turordningslista och personen på topp blir den första testpiloten att provbo huset.

Annons
- Men det blir bara ett experiment, ett försök under en månad. Om det faller väl ut blir det nog en förlängning. Men vi kan inte lova mer nu än vi kan hålla, säger Bo Bäckström vid tekniska kontoret.
Efterfrågan fanns
Det var i februari som tekniska nämnden tog beslut om att bygga det aktuella huset med låga elektriska och magnetiska fält. Efterfrågan på ett sådant boende har kommit från personer som upplever besvär från sådana fält, så kallad elallergi.
Snart är byggnationerna slutförda och det blir ett hus på två rum och kök där de elektriska installationerna har begränsats till ett minimum. För tekniska nämnden har projektet beräknats kosta 600 000 kronor. I förlängningen är det tänkt att hyran ska täcka kostnaderna.
Sedan tidigare finns ett specialanpassat boende för elallergiker i ett radhus i Sätra. Bo Bäckström har ännu inte sett något om hur de som bor där upplever det.
Efter den första månaden i Valbohuset ska man undersöka om den boende upplever en väsentlig förbättring av hälsotillståndet. Om det fungerar bra kan det som sagt bli en förlängning och kanske man lär sig något som kan förbättra vanliga boenden.
- Man kan ju se om det går att göra på enklare sätt. Kanske genom att sanera sovrum från elektriska fält så gott det går. Det kanske räcker i vissa fall.
- Men det kan också bli så att det inte blir några hälsomässiga effekter. I så
fall kanske det klingar ut och boendet avvecklas. Vi får se, menar Bo Bäckström.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se