Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Else hittades svårt nedkyld

/

83-åriga Else Jakobsson tog ut pengar i en bankomat i Stockholmsförorten Fruängen i lördags förmiddag.
Tre dagar senare hittades hon kraftigt nedkyld i en sommarstuga utanför Jädraås.
- Vi är otroligt glada, säger barnbarnet Tommie Jakobsson. Tack vare tidningarnas snabba respons är Else vid liv.

Annons

Det var barnbarnet Tommie Jakobsson som på tisdagen kontaktade Gefle Dagblad och Arbetarbladet i ett försök att hitta Else Jakobsson. Försvinnandet var så långt en gåta:

- Farmor brukar knappt gå ut. Hon går aldrig och handlar själv, berättade han.

Else Jakobsson försvann vid 11-tiden på förmiddagen den 3 Januari. Hon ska enligt Tommie Jakobsson aldrig ha visat tecken på att vara förvirrad eller senildement. Stockholmspolisen gick skallgång i skogarna omkring hennes hem, kontrollerade hotell och bad kollektivtrafik och taxi rapportera om eventuella iakttagelser. Vänner och bekanta sökte efter Else Jakobsson i hela landet. På internetsidan Facebook hade familjen startat en grupp som snabbt fick flera hundra medlemmar.

Else Jakobsson bor sedan många år i Stockholm, men hon är född och uppvuxen i Sandviken. Hennes föräldrar ligger begravda där. Dessutom har Else och hennes man en sommarstuga i Jädraås-trakten. Det var därför Tommie Jakobsson misstänkte att hon kunde ha sökt sig till västra Gästrikland.

- Hon har sagt någon gång att hon har dåligt samvete för att hon så sällan besöker sin mammas grav, säger han.

Men vid en kontroll fanns hon inte heller i sommarstuga.
 Ett bankomatuttag i Fruängen centrum  var det sista spåret av Else Jakobsson. Fast familjen Jakobssons insats i kombination med att rikslarm utfärdades gav till slut resultat. En taxichaufför som kört Else till sommarstugan slog larm.

-  Taxichauffören reagerade när han hörde rikslarmet och hade antagligen sett bilder på Else  på tidningarnas hemsidor och förstått att det var henne man letade efter.

Polis åkte ut till sommarstugan och hittade Else kraftigt nedkyld. När Tommie ringde upp GD på tisdagseftermiddagen var hon på väg till sjukhus.

-Men det är ingen fara. Jag tror hon får komma hem till Stockholm redan i kväll, säger Tommie som skickar en hälsning till alla som bidragit med tips och hjälpt till i sökandet.

- Vi är otroligt tacksamma, avslutar han.

Mer läsning

Annons