Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elstängsel stoppar soptjuvar

Ett larmat elstängsel ska hindra tjuv­arna från att ta sig in på återvinningscentralen i Sand­viken. Detta sedan man haft stora problem med tjuvar nästan varje natt under den varma årstiden.

– Nu kommer vi kunna ägna morgnarna åt underhåll och förberedelser i stället för att röja upp efter stölder och sabotage, säger Per Sundström, chef för återvinningscentralerna.

Han berättar att det först och främst är elektronik som tjuvarna är ute efter.

– Trots att allt är inlåst så är det elektronik som stjäls mest.

Tidigare, innan konjunkturen vek, var också metallskrot något som var begärligt.

Det larmade elstängslet gör att säkerheten blir större och skadegörelsen minskar. En återvinningscentral är en farlig plats. Locket till en container är tungt och kan falla ner och skada eller stänga in någon som är där och plockar grejer.

Sandviken är den enda av Gästrike Återvinnings stationer som fått både larm och elstängsel. Under sommarhalvåret har man påhälsning nästan varje natt. Förutom stölder drabbas stationen också av skadegörelse som personalen får städa upp när de kommer på morgnarna.

– Jag vet inte varför Sandviken är så drabbat, säger Per Sundström. Det kanske är så att man tar sig in på andra stationer också men om det inte är någon skadegörelse kanske vi inte märker det.