Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elva elever tog tåget för att dokumentera resan

I går samlades elever som går sista året på Borgarskolans medieprogram på Centralstationen för att genomföra en något annorlunda skoluppgift.
De fick varsin tågbiljett, tog sina kameror och satte sig på tåg som gick åt olika håll.

Deras uppgift var att dokumentera resan med bilder genom att fotografera medresenärer och det som händer på resan. Och för vissa var det med nervösa steg som de klev ombord.

– Det jobbiga är att fotografera alla människor och prata med dem, att fråga om lov. Men man får börja med att gå in och känna av miljön, säger Joel Westlund som gjorde sig redo för att ta tåget till Hudik.

Malin Nymark Mineur som åkte till Sundsvall håller med om att det är lite läskigt att tränga sig på människor och fråga om man får ta bilder, men hon poängterar att det känns kul att få göra någonting utanför skolan.

Uppgiften fick de redan innan jullovet, men det var först under förra veckan som de fick reda på vart de skulle åka. Det fanns olika svårighetsgrader på resorna och Johan Björklund valde ett av de mer omständliga alternativen.

Han tog 09:17-tåget till Uppsala för att byta tåg till Sala och sedan åka till Avesta-Krylbo och därifrån tillbaka till Gävle. Till synes lyste nervositeten med sin frånvaro.

– Håller jag bara koll på biljetterna så ska det nog går bra, säger han.

Det är tack vare ett samarbete med SJ:s tidning Kupé som skolan har fått möjlighet att skicka iväg eleverna med tågen.

Patricia Kingdon som är fotolärare på medieprogrammet tog kontakt med tidningen och frågade om möjligheterna till ett samarbete. De blev intresserade och betalade för biljetterna och i utbyte får de rätt att använda bilderna.

Projektet handlar till stor del om att prova på att vara yrkesfotograf och behöva leverera bilder till en uppdragsgivare. Men tanken är också att de bilder som eleverna tar ska ställas ut vid en utställning på Järnvägsmuseet i början av mars.

Sammanlagt skickades elva elever ut med tågen och innan Patricia Kingdon skickade i väg dem passade hon på att ge några sista direktiv.

– Informera tågpersonalen om vad ni ska göra och varifrån ni kommer när ni går ombord. Ni får gärna... eller jag vill att ni sms:ar mig också, när ni kommer tillbaka, så att jag vet att ni har kommit hem.

”Det jobbiga är att fotografera alla människor och prata med dem, att fråga om lov.”

Joel Westlund