Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elvägen gör att vi tror på Gävleborg som idéregion

Annons

Gävleborg har en stolt historia av industriframgångar. Mycket är tack vare insatser från ingenjörer. Fortfarande finns dock en stor potential att utveckla länet. Kapaciteten för teknikinnovationer syns inte minst genom det världsunika Elväg E16 och flera andra spännande utvecklingsprojekt i det regionala näringslivet, skriver Karin Jakobsson och Peter Larsson.

Samtidigt står Gävleborg idag inför en rad problem. Länet har landets högsta arbetslöshet, svaga tillväxttal jämfört med riksgenomsnittet och en åldrande befolkning. Indikatorer att ta på allvar.

Förändring är ofta en naturkraft, medan utveckling handlar om medvetna val, strategier och satsningar. Och just utveckling är vad som bygger framgång. Såväl för individer och företag som för regioner.

I en automatiserad och digitaliserad värld ställs höga utvecklingskrav. Två nycklar för framgång är idéer och tillgång på teknisk kompetens för att förverkliga dem. Ett tydligt och engagerat innovationsledarskap, är en annan.

För Gävleborgs del kan det innebära ett starkare och närmare utbyte mellan länets kommuner och näringsliv samt högskolan i Gävle. Tillsammans med ett gynnsamt geografiskt läge, kan sådana samarbeten ge grogrund till en ny tillväxtnod i mellersta Sverige.

Teknikutveckling och tillväxt sker i miljöer som stimulerar kompetens och inom verksamheter som främjar nytänkande. Möjligheter för innovation finns såväl i större städer som på mindre orter.

Det är även tanken bakom vår satsning "Idélandet Sverige". I en landsomfattande turné samlar vi ingenjörer som utifrån aktuella samhällsutmaningar jobbar fram nya produkter och tjänster.

När Idélandet onsdagen den 22 februari når Gävle kommer en grupp yrkesverksamma och blivande ingenjörer att ta fram förslag på nya tekniska lösningar för bostäder och kontorsfastigheter.

Det finns även flera andra områden där Gävleborg har goda förutsättningar. Exempelvis kring geografiska informationssystem, livsmedelsproduktion och inom skogsindustrin. För att nämna några.

I en medlemsundersökning som Sveriges Ingenjörer genomfört, säger sig en av sex ingenjörer bära på en idé som skulle kunna utvecklas till en säljbar produkt eller tjänst. Det i sig är lovande. Men inte tillräckligt.

Arbetsgivare och beställare i Gävleborg har ett särskilt ansvar för att nya idéer ska kunna realiseras. Sveriges Ingenjörer föreslår därför:

Arbetsgivare och andra uppdragsgivare måste bli bättre på att beställa lösningar på problem, i stället för att låta sig begränsas av existerande produkter.

Arbetsgivare kan underlätta och även tjäna på sina medarbetares innovationskraft. Gå in som delägare för något närliggande även om det ligger utanför kärnverksamheten. Det var så Volvo blev till efter en start inom SKF.

Tillåt utvecklingsingenjörer att arbeta långsiktigt. Enbart kortsiktig produktförfining urholkar konkurrenskraften på sikt.

Långsiktiga satsningar från privata och offentliga aktörer samt effektivt tillvaratagande av innovationskraft från ingenjörer, möjliggör nya arbetstillfällen. Det öppnar också vägen för Gävleborg som en idéregion i vilken innovationer skapar framgång.

Karin Jakobsson

distriktsordförande Sveriges Ingenjörer Gävleborg

Peter Larsson

samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel