Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelie Leijon och Filippa Jähder enkelt vidare till final i SM-veckan: "De kommer gå långt i sina karriärer"

 
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

Emelie Leijon och Filippa Jähder - två ridtalanger i Gyda IHF som imponerade stort under SM-veckans första dag och spås gå en lysande framtid till mötes, i alla fall om tränaren Jamila Bergs profetior visar sig stämma. – De är två väldigt ödmjuka och trevliga tjejer som jag är helt säker på kommer gå långt i sina respektive karriärer.

Solen sken över Norrköping och Himmelstalund Södra där Sveriges främsta inom islandshästridning samlats för att i dagarna fem göra upp om respektive titlar inom idrotten.

Redan i den första tävlingdagens andra startfält, V1J fyrgång Junior, återfanns två av Gästriklands lovande ridtalanger Emelie Leijon och Filippa Jähder - och som de längtat efter denna tävling:

– Det är den här tävlingen som är störst på hela året och man längtar ju typ varje dag, det är så himla roligt att äntligen vara här, säger Filippa som red på sin nya häst, Baron från Strandarhöfði.

Efter att de båda fått nog höga poäng från domarna för att avancera till söndagens final var de, av förklarliga skäl, väldigt nöjda efter onsdagens uttagnings-lopp även om Emelie inte var helt nöjd med sin och hästen Kyndill, från Lýtingsstöðum, insats:

– Otroligt roligt att domarna gav mig så bra poäng att jag får chansen att visa upp mig och min häst igen, då kan jag nog dessutom rätta till de fel som jag vi gjorde i dag.

Fel? Jag tyckte det såg rätt klockrent ut, vad missade mitt otränade öga?

– Hästen slog upp under galoppen, men det ska inte hända i finalen. Förresten, får jag lägga till en sak?

Självklart, vadå?

– Vi har den absolut bästa tränaren, det är hon som gör det möjligt för oss och jag vill att du skriver det, uttrycker Emelie och Filippa nickar medstämmande.

Emelie och Filippa tränas mellan fyra till sex gånger i veckan av den 28-åriga Jamila Berg och när hon får höra vad hennes två adepter säger blir hon märkbart tagen av de unga tjejernas hyllning:

– Oj, sa dom det? Jag blir så klart jätte glad av att höra det och jag kan lova att det är ömsesidiga känslor.

Vad har du att säga om tjejerna då?

– Jag börjar med Emelie och hon är en otroligt duktig tjej med en ryttarkänsla som är unik för tjejer i hennes ålder. Hon kommer att nå långt, det är jag säker på.

– Filippa är även hon en väldigt duktig ryttare och lovande junior. Hon ställer upp i dag med en häst hon just köpt och bara det visar hur duktig hon är på att jobba med hästar.

Hur långt Gyda IHF:s två ridtalanger verkligen kommer att nå står skrivet i stjärnorna, men fortsätter de utvecklas finns uppenbarligen alla möjligheter för dem att rida och tävla med stjärnorna.

– Det tror jag verkligen, jag har höga förväntningar på dem, avslutar Jamila.